Vem var arbetskarlen Anders Pettersson?

Historien är full av människor som tagit plats och lämnat spår som finns kvar i generation efter generation. Men så finns de som dyker upp och försvinner lika diskret som ett andetag. Vem var arbetskalen Anders Petterson?

När jag letade efter ett dokument från Lovö kommun (1862-1951) hittade jag två kvitton gällande ”Arbetskarlen Anders Pettersson” som fångade mitt intresse. Det första är kostnaden för Anders begravning, skrivet på en förtryckt blankett från ”Kongliga Serafimer-Lazarettet” och daterat 1863. Det andra är kostnaden för svepningen, undertecknat Anna Lowisa Hallberg.

Jag blev nyfiken på Anders och eftersom jag är släktforskare så letade jag upp honom i Husförhörslängden från Lovö 1862. Det visar sig att han var anställd på Hogsta och att han flyttat in året innan, men där tar spåren slut. När jag vill veta var Anders kom ifrån finner jag en anteckning som säger ”okänd ort” på var han kom ifrån.

I död- och begravningsboken kan jag läsa att Anders blev 34 år 1 månad och 1 dag och att han dog av luftrörs – och njurinflammation.

arkivdokument angående kostnaden för anders pettersons jordfästning

Det är mycket ovanligt att man inte kan ange ort varifrån man kommit i kyrkobokföringen och jag funderade på Anders öde: Visste han inte var han varit eller ville han dölja något? Han tas in på Serafimer- Lazarettet 29 september och dör 4 oktober. Hans begravning kostar 12 riksdaler och till det kommer kostnaden för svepningen.

Eftersom dessa kvitton finns i Lovö församlings fattigvårdsstyrelses arkiv antar jag att fattigvårdsstyrelsen betalade för att Anders skulle komma i jorden. Han är begravd ”å lazarettet”. Sörjde någon Anders? Saknade någon honom? Var kom han ifrån? Är det enda spåret av hans liv på jorden dessa kvitton och några rader i kyrkobokföringen på Lovö?

 

 

/Anneli Brattgård Kommunarkivarie

Audience:

Tags:

Written by: Anneli Brattgård Monday, March 21, 2016