Ute/Inne

En bok om Hunter som jobbar på ett skoföretag i New York och träffar en tjej som är lite annorlunda, men det blir vänner, kanske till och med mer.

Ute/Inne

av Scott Westerfeld

 

Boken handlar mycket om olika stilar, man kan vara nyskapare, trendsättare eller cooljägare mm. Huvudpersonen jobbar på ett skoföretag i New York och träffar en tjej som är lite annorlunda, men det blir vänner, kanske till och med mer. Plötsligt försvinner chefen av företaget och när de letar efter henne hittar de ett par fantastiska skor i en lagerbyggnad. De blir då jagade av en viss ”anti”-kund.

 

Boken är en ungdomsbok, lite deckare, satir och till viss del en kärlekshistoria som är skriven 2004 och översatt till svenska från engelska 2006. Boken utspelar sig 2004. Nu när vi läser den känns det som preteritum men den är skriven i presens. Hela boken utspelar sig fem dagar under sommaren 2004.

 

Boken utspelar sig i New York på olika platser. T.ex. vid en lagerlokal vid gatan Lispensard (i Chinatown), i personernas olika två hem, Naturhistoriska musèet, på Hunters jobb, vid ett cafè, York Street (Brooklyn)och även andra platser i New York.

 

Huvudpersonen är egentligen en men det handlar väldigt mycket om tjejen också. Riktiga huvudpersonen i Ute/Inne heter Hunter, 17 år. Han är cooljägare (han hittar saker och gör det coolt). Han gillar att bära keps, munktröja och först var han brunett men för att lura ”anti”-kunden bleker han sitt hår. Tjejen heter Jennifer, 17 år, men hon kallas för ”Jen” i hela boken. Hon är nyskapare (hon hittar på nya saker, typ som uppfinnare) och hon gillar att spela basket och är väldigt nyfiken.

 

Huvudpersonen Hunter berättar boken i jag-form och boken är i presens. Boken är en ungdomsbok, lite deckare, satir och till viss del en kärlekshistoria. Ute/Inne har inte något tydligt budskap som vi ser det, kanske att man ska följa det man gillar, ha på sig de kläder man vill och inte härma andra utan ”tillstånd” och boken handlar också mycket om konsumtion, speciellt om nya coola skor och telefoner mm. T.ex. att Hunter får nya skor hela tiden att ha på sig (visa upp) eftersom han är cooljägare, så att många andra också vill ha skorna bara för att han bär dem.

 

Enligt mig är den här boken, Ute/Inne, skriven på ett rörigt sätt. Det är väldigt många personer inblandade och till slut förstår man inte vilka som är på Hunter och ”Jen”s sida eller mot dem. Det bra med boken är att den inte är påhittad, de nämner platser man hört talas om och känslorna är bra beskrivna. Det dåliga med Ute/Inne är att man inte förstår så mycket av den, för många olika saker man behöver komma ihåg för att förstå boken på bästa sätt. Jag skulle inte rekommendera boken eftersom man inte förstår, kanske om man är äldre än mig, (f. 2002) att man skulle tycka den är bra.

 

Mitt betyg: 2/5 skor.

 

 

 

 

Audience:

Tags:

Review by: Basketbollen Thursday, April 30, 2015