Usha Balasundaram fick Barnens eget Trolldiplom 2017

I samband med att Barnens eget bibliotek i Stenhamra 2 april firade sin nionde födelsedag, överlämnade ordföranden i Kultur och Fritidsnämnden i Ekerö Kommun Sivert Åkerljung årets Trolldiplom till dansaren Usha Balasundaram.

”Jag är mycket glad över att få detta diplom. Det kommer att pryda väggen i min dansskola!”

säger Usha som i samband med utmärkelsen också bjöd in barnen i biblioteket att delta i en spännande dans- och rörelseberättelse – en fantasifull vandring i skogen med många upplevelser som färgglada fjärilar, morrande tigrar och vackra blommor, allt gestaltat med dans- och handrörelser. Dessutom visade åttaåriga Nayonika Singh, en av Usha Balasundarams danselever, hur klassisk Bharathanatyam dansas.

Usha Balasundaram utbildades vid den världsberömda dansskolan Kalakshetra i Chennai, Indien. Här fördjupade hon sig bland annat Bharathanatyam, en av Indiens äldsta och mest betydande danstraditioner, en form av dans som hon också har utvecklat vidare. 1997 flyttade Usha till Sverige och startade i Huddinge dansskolan Saraswathy Kalakendra Institution of Fine Arts som hon personligen är ledare för, och undervisar också i Kulturskolan Stockholm och i Kulturskolan Botkyrka.

Usha Balasundaram har inte mindre än två gånger varit mottagare av Huddinge kommuns kulturstipendium, och har även 2011 tilldelats Carina Ari-stipendiet.

Usha säger själv:

”Dans och musik har alltid varit min passion, och jag gläds över möjligheten att sprida kunskap om och inspiration för den indiska danstraditionen till barn och unga i Sverige!”

bild på en dansande elev till Usha
Nayonika Singh i klassisk dans-pose ”Shiva”, foto Ekerö Kultur