Butcher´s Crossing

Livet i 1870-talets Amerikas gränstrakter väster om Mississippifloden var långt från filmernas snabba revolverdueller där den onde står mot den gode. Istället präglades det av den skoningslösa naturen med torka eller översvämning, med iskalla vintrar och heta somrar.

Kanske är det drömmen om frihet och äventyr som lockar den unge Will Andrews att hoppa av sina studier vid Harvard och ge sig ut i det okända. Han hoppas på att finna sanningen om sig själv i obygden. Andrews hamnar i Butcher’s Crossing i Kansas, en håla med en gata och några enstaka hus. Han söker upp jägaren Miller på den lokala saloonen, Miller som känner till en dal där tusentals bufflar lever. Dit ska de ta sig, jaga och återvända med ovärderliga skinn och göra sig en förmögenhet. Med en packning bestående av ett halvt ton bly och tvåhundrafemtio kilo krut och just inget mer, ger de sig av tillsammans med Fred Schneider som ska flå bufflarna, och Charley Hoge som ska koka kaffet och bönorna. 

Det är ständigt ont om vatten till dragdjuren och Miller är inte helt säker på vägen. Efter många veckor kommer de till slut fram till dalen någonstans i Colorado och jakten kan börja. Skjutandet, flåendet och samlandet av skinnen går i ett. Allt stinker av blod och ruttnande kött. En snöstorm överraskar dem och stänger till den enda vägen in i dalen. Männen inser att de måste tillbringa vintern där. 

I slutet av mars och början av april börjar snösmältningen och männen kan förbereda sin färd tillbaka. De stuvar femtonhundra skinn på oxkärran, en tredjedel av bytet, resten ska de hämta senare. När de når fram till Butcher’s Crossing har förutsättningarna för skinnhandel förändrats. 

 

Romanen utkom första gången 1960 och kan beskrivas som en Moby Dick i västernmiljö, med maktkampen mellan Miller och naturen som ett bärande tema.

Audience:

Tags:

Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie Wednesday, September 14, 2016