Träskkungens dotter

Thriller.

Allt som Helena vet om träskmarkerna på den övre halvön i Michigan har hon lärt sig av sin far Jacob. Modern håller sig mest runt familjens stuga, hon hämtar vatten, lagar mat, städar, tvättar, gör vantar av hjortskinn. Jacob lär Helena, eller Bangii-Agawaateyaa, Lilla Skuggan, som han oftast kallar sin dotter, att spåra, fiska, jaga med både snara och gevär. Familjen lever mycket isolerat, första gången Helena ser andra människor är hon elva år.

Modern är som en skugga, visar aldrig några känslor och kan inte skydda Helena mot Jacob när han blir på dåligt humör. Han styr familjen genom skräck, hans ord är lag och om Helena inte lyder straffas hon hårt. Ändå älskar hon sin pappa. Det är han som ger Helena agater han hittat i floden, det är han som lär henne hantera en kniv och ger henne en Bowie när hon fyller fem år, det är han som berättar ojibwafolkets myter och sägner. Kärleken är starkare än rädslan och hatet fram till att Helena som tolvåring inser sanningen om sin far.

Som vuxen gör Helena allt för att dölja sin bakgrund. Det som har hänt angår ingen annan, inte ens hennes man Stephen. Fadern Jacob sitter i fängelse sedan många år, dömd för människorov, övergrepp och mord. Så en dag hör Helena på radion att hennes far har rymt från fängelset.