Boktips från skolbibliotekscentralen - Tema historia

Vi har flera skönlitterära titlar på SBC som passar perfekt att läsa inom undervisningen kring historia. Tipsen här är bara några av de böcker vi har med historia som tema. Du kan se i länken nedan alla historiska böcker som finns i skolbibliotekscentralens bestånd.

                                I kungens fotspår och Till häxornas försvar

Vän av ordning

Två böcker i serien om Fanny Falk som går i femman men även är medlem i föreningen Vän av ordning som bevakar universums tidsordning. I böckerna får hon uppdrag att åka tillbaka i tiden för att ordna problem så historien utspelar sig så som den ska. I ena boken åker hon till 1520 och ser till att Gustav Vasa blir kung, i andra boken reser hon till 1676 och häxsprocessen. Böckerna är skrivna för 9-12-åringar och har ganska luftig text.

En himla historia - kungar, drottningar och kalabalik
En himla historia

Den här boken skulle nästan kunna användas som läromedel då den är så faktaspäckad. Hedda och Dilvin råkar somna på Livrustkammaren under ett besök med klassen. De väcks av ett spöke i blodigt lusselinne. Spöket visar sig vara Gustav II Adolf som vill att de ska utföra olika uppdrag. Nu börjar ett riktigt äventyr där Hedda och Dilvin förs genom tiden. Varje kapitel handlar om en del i Sveriges historia och avslutas med ett uppslag med faktarutor. En spännande och även rolig äventyrsbok skriven för åldern 6-9 men passar även lite äldre barn. Texten är ganska tät även om den bryts upp av färgglada bilder. Boken passar därför både som högläsningsbok för hela klassen och tystläsningsbok för duktiga läsare.


Saras vingar

Det här är en bilderbok som berättar om förintelsen. I ett koncentrationsläger någonstans i Europa under andra världskriget sker ett möte mellan en rödhake och en liten flicka. Rödhaken som är fri och kan flyga bestämmer sig för att vaka över flickan och bli hennes röst. Det är i mötet mellan fågeln och den lilla flickan som kontrasten mellan den som är fri och den som är ofri blir tydlig. De som är fria måste kämpa för de som inte är det. Boken är skriven för åldern 9-12 år men passar även på högstadiet.

Atrium förlag har på sin webbsida en lärarhandledning till boken för åk 4-6 där de beskriver hur man kan arbeta med boken i flera olika skolämnen. Lärarhandledning

Sketna Gertrud och kung Magnus kalas

En rolig bok om medeltiden! Det är år 1336 och kung Magnus ska ha kröningskalas. Katastrofen händer precis innan festen ska börja, mästerkocken dör efter att ha blivit biten i fingret av en råtta och syltekonan har rymt. Kung Magnus beordrar därför köksmästaren att gå ut i staden och hitta en ny kock, en som kan göra goda syltor och aladåber. Den som gör de godaste syltorna är Sketna Gertrud. Boken är skriven för åldern 9-12 och är lättläst, men den passar även alldeles utmärkt att läsa högt.

Drakskeppet

Drakskeppet är en spännande bok som utspelar sig under vikingatiden. Petit är en tioårig flicka som lever i en borg i Frankerriket. En dag kommer det båtar med vikingar och Petit har hört om hur vikingarna  rövar bort människor och säljer dem som trälar. Trots att Petit försöker fly till borgen för att varna så blir hon tillfångatagen. Vikingarna tar med henne över havet till Norden. Boken passar bra som högläsning eller som bok att läsa själv från åk 4. På skolbibliotekscentralen har vi en klassuppsättning med en samlingsvolym med hela triogin