Boktips från skolbibliotekscentralen

Tema historia

Vi har flera skönlitterära titlar på SBC som passar perfekt att läsa inom undervisningen kring Sveriges historia. Nedan presenterar vi ett urval men sök gärna själv i vårt bestånd genom att klicka nedan

I kungens fotspår och Till häxornas försvar

Två böcker i serien om Fanny Falk som går i femman men även är medlem

Vän av ordning
i föreningen Vän av ordning som bevakar universums tidsordning. I böckerna får hon uppdrag att åka tillbaka i tiden för att ordna problem så historien utspelar sig så som den ska. I ena boken åker hon till 1520 och ser till att Gustav Vasa blir kung, i andra boken reser hon till 1676 och häxsprocessen. Böckerna är skrivna för 9-12-åringar och har ganska luftig text.

En himla historia - kungar, drottningar och kalabalik
En himla historia

Den här boken skulle nästan kunna användas som läromedel då den är så faktaspäckad. Hedda och Dilvin råkar somna på Livrustkammaren under ett besök med klassen. De väcks av ett spöke i blodigt lusselinne. Spöket visar sig vara Gustav II Adolf som vill att de ska utföra olika uppdrag. Nu börjar ett riktigt äventyr där Hedda och Dilvin förs genom tiden. Varje kapitel handlar om en del i Sveriges historia och avslutas med ett uppslag med faktarutor. En spännande och även rolig äventyrsbok skriven för åldern 6-9 men passar även lite äldre barn. Texten är ganska tät även om den bryts upp av färgglada bilder. Boken passar därför både som högläsningsbok för hela klassen och tystläsningsbok för duktiga läsare.