Boktips från skolbibliotekscentralen - Tema historia
Vi har flera skönlitterära titlar på SBC som passar perfekt att läsa inom undervisningen kring historia.
Tipsen här är bara några av de böcker vi har med historia som tema. Du kan se i länken nedan alla historiska böcker som finns i skolbibliotekscentralens bestånd.
Två böcker i serien om Fanny Falk som går i femman men även är medlem i föreningen Vän av ordning som bevakar universums tidsordning. I böckerna får hon uppdrag att åka tillbaka i tiden för att ordna problem så historien utspelar sig så som den ska. I ena boken åker hon till 1520 och ser till att Gustav Vasa blir kung, i andra boken reser hon till 1676 och häxsprocessen. Böckerna är skrivna för 9-12-åringar och har ganska luftig text.
Saras vingar
Det här är en bilderbok som berättar om förintelsen. I ett koncentrationsläger någonstans i Europa under andra världskriget sker ett möte mellan en rödhake och en liten flicka. Rödhaken som är fri och kan flyga bestämmer sig för att vaka över flickan och bli hennes röst. Det är i mötet mellan fågeln och den lilla flickan som kontrasten mellan den som är fri och den som är ofri blir tydlig. De som är fria måste kämpa för de som inte är det. Boken är skriven för åldern 9-12 år men passar även på högstadiet.
Atrium förlag har på sin webbsida en lärarhandledning till boken för åk 4-6 där de beskriver hur man kan arbeta med boken i flera olika skolämnen. Lärarhandledning
Natten
Raol Wallenberg Academy har tagit fram ett material till Elie Wiesels bok Natten. Syftet med materialet är att öka ungas kunskap om förintelsen. Materialet består av ljudklipp, en bok med lärarhandledning samt 30 exemplar av boken Natten.
Sidor: 139 s.
Ålder: 14 år –
Elie bor i staden Sighet i Transsylvanien, i dåvarande Ungern, tillsammans med sin judiska familj bestående av två äldre systrar, en yngre syster samt föräldrarna som äger en livsmedelsbutik. Berättelsen börjar 1941 när Elie är 13 år gammal. Det är då han inleder sin bekantskap med kyrkväktaren Moishe som han diskuterar andliga frågor med. En dag förvisas alla utländska judar från staden och sätts i boskapsvagnar. En av dem är Moishe. Några månader senare 1942 finner Elie plötsligt Moishe i synagogan. Han berättar att han tillsammans med de andra deporterade hamnade i Polen där de tvingades gräva sina egna gravar och därefter blev massakrerade. Moishe blev skjuten i benet och klarade sig och lyckades ta sig tillbaka för att varna judarna i Sighet. Trots det allvarliga i Moishes berättelse är det ingen som tar hans vittnesmål på allvar. I stället anses han vilja ha medömkan, inbilla sig saker eller t.o.m. ha blivit galen. Han blir snart tyst och inbunden.
1944 tar fascisterna makten i Ungern och tyskarna får med deras tillstånd gå in i landet. Oron väcks bland de med judiskt påbrå, men man lugnar sig och tänker att tyskarna kommer att hållas i Budapest. Tre dagar senare är de i deras stad. De inhyses i vanliga familjer och återigen tänker man att de säkert inte är någon fara för någon. Men fler och fler inskränkningar i deras liv börjar genomföras. Judar förbjuds att lämna sina hem i tre dagar och om de inte följer bestämmelserna straffas de med döden. De är tvungna att lämna ifrån sig värdefulla smycken. Att bära den gula stjärnan blir obligatoriskt. Sedan flyttas de till ett inrättat getto i staden och får så småningom veta att de ska deporteras, men inte vart.
Under omänskliga förhållanden fraktas de i boskapsvagnar till Auschwitz i Polen. Detta år är Elie 15 år. När de kommer fram skiljs flickor och kvinnor från pojkar och män. Det är sista gången han får se sin mamma och sin lillasyster. Han och hans pappa hamnar i arbetsläger efter att ha överlevt gallringen där de ljugit om sin ålder Elie säger att han är 18 medan hans pappa säger att han är yngre dvs. 40. Gallringar kommer att återkomma flera gånger under deras tid i koncentrationslägren. Elie och hans pappa bryts ned av det hårda arbetet, svälten och våldet som de utsätts för. Till slut handlar allt om att själv överleva. Elie försöker att måna om sin pappa när han märker att han snabbt åldras men till slut orkar varken han eller hans pappa längre.
Natten är den mest kända av Elie Wiesels 40 böcker, en självbiografisk roman som beskriver hans upplevelser under en mycket mörk tid av Europas historia. I USA läses boken som del av läroplanen i high school och på college. Alla författarens böcker bygger på hans första bok Natten som alltså bör läsas innan. Författarens tänkvärda efterord är även väl värda att läsa. Boken är en nyöversättning och innehåller även text som inte fanns i den tidigare versionen. Elie Wiesel arbetade under sitt liv mot förtryck och krigsbrott. För det arbetet tilldelades han Nobels fredspris 1986.
Sketna Gertrud och kung Magnus kalas
En rolig bok om medeltiden! Det är år 1336 och kung Magnus ska ha kröningskalas. Katastrofen händer precis innan festen ska börja, mästerkocken dör efter att ha blivit biten i fingret av en råtta och syltekonan har rymt. Kung Magnus beordrar därför köksmästaren att gå ut i staden och hitta en ny kock, en som kan göra goda syltor och aladåber. Den som gör de godaste syltorna är Sketna Gertrud. Boken är skriven för åldern 9-12 och är lättläst, men den passar även alldeles utmärkt att läsa högt.
Drakskeppet
Drakskeppet är en spännande bok som utspelar sig under vikingatiden. Petit är en tioårig flicka som lever i en borg i Frankerriket. En dag kommer det båtar med vikingar och Petit har hört om hur vikingarna rövar bort människor och säljer dem som trälar. Trots att Petit försöker fly till borgen för att varna så blir hon tillfångatagen. Vikingarna tar med henne över havet till Norden. Boken passar bra som högläsning eller som bok att läsa själv från åk 4. På skolbibliotekscentralen har vi en klassuppsättning med en samlingsvolym med hela triogin