Sjutton år och skitsnygg

En bok om Felix som är 17 år, han är en rätt så kaxig och självsäker person och älskar att stå i centrum.

Denna bok handlar om en kille som heter Felix, han hade varit på semester i Grekland i två veckor och när han kommer hem har allting blivit annorlunda och någon mystisk kille vid namn ”Zäta” har anslutit i gruppen och Felix är inte den som står i centrum längre.

 

Sjutton år och skitsnygg är en ungdomsbok som passar ungefär för åldrarna 12-15 år. Den är också skriven i jag-form och det betyder att det är Felix som är berättaren.

 

Boken utspelar sig ungefär i nutid på ett sommarlov. Det är olika miljöer som beskrivs t.ex. det som de kallar ”stan” som är mindre småstad där de ofta brukar hänga och fika och sånt. Sen finns det också en sjö de ofta går till som ligger lite utanför staden och det var där de träffade Zäta för första gången.

 

Huvudpersonen är då Felix som är 17 år, han är en rätt så kaxig och självsäker person och älskar att stå i centrum vilket han gör rätt ofta. Han har brunt, lite lockigt hår och har nästan alltid solglasögon på sig. Men det finns andra personer som är viktiga i boken, Alexa (Alexandra) är Felix flickvän och hon har axellångt hår, gröna ögon, och hon är snäll och självsäker. Diana och Suss är Alexas och Felix vänner och de är bästisar med varandra och såklart den mystiska Zäta som man inte får veta så mycket av förrän i slutet.

 

Jag tror att denna boks budskap är att saker förändras i livet och att allting inte kommer att vara detsamma hela tiden och det får man leva med t.ex. när Felix kom hem från Grekland och det har kommit en ny kille in i deras gäng vilket Felix inte tyckte om alls. Ett annat budskap är att människor som inte gillat varandra från början kan till slut bli jättebra vänner som t.ex. när Felix och Zäta som var nästan fiender från början sen började hänga med varandra varje dag.

 

Sjutton år och skitsnyggs tema är då tonår men det är också andra teman som vänskap och kärlek t.ex.  när  Felix och Zäta blir vänner när dom typ hatat varandra innan och när både Diana och Suss trodde att de var ihop med Zäta (vilket de inte var).

 

Jag tyckte att Sjutton år och skitsnygg var en rätt så bra bok men den kunde vara lite seg ibland, jag tyckte om delen när de hade de där små tävlingarna mot varandra för det var lite spännande och när Zäta avslöjade vem han egentligen var. Jag tyckte inte så mycket om när det bara var hemma hos någon och gjorde ingenting  för då var boken lite seg. Jag rekommenderar den här boken till folk som gillar verklighetstrogna böcker och människor som gillar böcker och kärlek och vänskap.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Emma den 27 april 2015