Berättelse om ett äktenskap

Berättelse om ett äktenskap är en påträngande bok. Jag känner mig närapå ockuperad när jag slår ihop den. Som litteraturstudent brukade jag närläsa böcker. Det är en teknik som går ut på att du läser en bok så många gånger och så noggrant att själva ploten nästan försvinner och då återstår endast retoriska figurer som lyfter eller döljer vissa symboler, skeenden eller fenomen. När det gällde den här boken räckte det med en genomläsning för att jag skulle känna att det fanns ett ord som dominerade över allt annat. "Penis." Just så, i obestämd form singularis.

Lika obestämt är äktenskapet som Jon och Timmy lever i. Ett allmänt liv med två barn. De är del av en övre medelklass i ett fint villakvarter. De är lyckliga.

Berättelsen kommer bara ur Jons perspektiv. Han försöker förstå varför Timmy lämnade honom. Men allt han ser är sig själv, sina egna motiv och sina egna medvetna handlingar.

Jon är journalist som mestadels arbetar hemifrån som frilansande journalist och barnboksförfattare. Timmy är läkare som arbetar med folkhälsofrågor. Hon lämnar dessutom hemmet en timme om dagen för att löpträna medan Jon är den som handlar och lagar mat. Arbetsfördelningen är så icke-traditionell den kan bli och det är ett medvetet val. Om det är från båda sidor vet vi inte, men vi vet att Jon uppskattar att ha det så. På nyårsdagen hade Timmy börjat förbereda middagen:

"och jag beklagade mig över att hon hade tagit huvudansvaret för middagen, det var så typiskt, jag kände mig som en typisk man som var tillsammans med en typisk kvinna, och så ville jag inte ha det, allt blev trängre omkring mig, allt blev så smått och vanligt, och då sa hon
-Du glömmer en sak.
-Vad då?
-Du glömmer att det är du som tar ansvar för middagarna nästan varenda dag.
Och då blev jag glad igen".

Vi får dessa små flisor av vardagen de delar, där Jon brottas med sin manlighet, men merparten av skildringarna från äktenskapet är av sexuell natur. Det är här penis i bestämd form singularis kommer in. Ofta. Detaljerat. Visuellt. I övrigt gör de ingenting tillsammans och Jon förklarar varför.

"Hon tyckte om att prata med människor, på det sättet kom hon bort från sig själv. Det var exakt samma skäl som jag brukade anföra för att jag inte tyckte om fester och kaffekalas, jag brukade säga att jag tappade bort mig själv."

Timmy löptränar. Jon registrerar att Timmy är tillfreds efter träningen men att rastlösheten återvänder efter några timmar. "Hon tyckte om att det hände något", kan Jon också sträcka sig till att se, men inte så långt att han vill göra något annat tillsammans med henne än att ta med henne på sexuella eskapader.

Genom sitt arbete träffar Timmy en man, som uppskattar löpning, som lär henne att klättra och rida. Jon ser att han är på väg att förlora sin fru, men hellre än att se deras äktenskap för vad det är bjuder han in tanken på den andre mannen i deras sovrum i en blind övertygelse om att det är en förälskelse som kommer att dala. Det är och ska vara Jon och Timmy. De är lyckliga. Timmys förälskelse en fas.

Den indirekta maktutövningen över livets ramar som den jämställde mannen ägnar sig åt är inte synlig för honom. Det är här det blir djupt tragiskt. Mannen som så tydligt vänder sig bort från den traditionella mansrollen sitter ändå ensam med det än mer traditionella motivet bakom all manlig handling i sin hand när hans fru lämnat honom. Penis.

Det är en lågmäld desperation som skildras i Berättelse om ett äktenskap och det görs enastående vackert i all sin fulhet.

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Nina - Ekerö centrum den 1 november 2016