Agaat

Två kvinnor är instängda med varandra på en gård i Kapprovinsen i Sydafrika. Milla de Wet är helt förlamad i ALS och kan bara kommunicera med blinkningar. Hon sköts om av Agaat, som en gång togs om hand som fosterdotter i familjen men som gradvis fick en ny roll som hushållerska.

Det är 1996, ett par år efter apartheidsystements fall. Milla är vit, Agaat är svart. Deras förhållande är sårigt och komplicerat. Agaat föddes samma år som apartheid infördes. Hon kom som femåring till gården på grund av ett infall av Milla. Den lilla flickan hade ett lätt handikapp och var vanskött. Men Milla var egentligen inte så moderlig. 


När Millas ende son föddes blev Agaat hans barnsköterska. Hon var tolv år och fick flytta ut ur huset, lämna tillbaka sin röda och sin gröna klänning och istället sätta på sig en svart klänning, vitt förkläde och vit hätta. Sin status som nästan-dotter förlorade hon och blev en slav med lön.

Boken växlar mellan Agaats och Millas perspektiv. Milla är självisk och känslostyrd, Agaat bitter. Läsaren får följa Milla genom hennes tankar och dagboksanteckningar. Agaat skildras genom korta kommentarer och handlingar. Romanen är som ett kammarspel som utspelar sig mellan dessa två huvudpersoner. Millas man Jak är död, hennes son Jakkie har emigrerat till Kanada.

Romanen är en allegori över Sydafrikas 1900-talshistoria och om makt och ett ojämlikt förhållande, skriven på en prosa som är mäktig, rik, flödande.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie den 11 oktober 2016