Klass 7B - Sommaren före sjuan

En bok med ett viktigt budskap: att inte svika sin vän.

Boken handlar om 4 personer som ska gå i samma klass. Paulina och Kalle som är bästa vänner och sen kommer en ny tjej in i klassen som heter Tessan och hon är bästa vän med Rozanna. Kalle blir direkt kär i Tessan och gör allt för henne till och med sviker sin bästa vän. Alla ska börja i samma klass och nästan alla kommer från olika skolor.

Den här boken är en ungdomsbok och den utspelar sig under sommarlovet. Den utspelar sig i Sofia skolan i Stockholm.  Ibland utspelar det sig i Kalles hus i Stockholm.

Huvudpersonerna är Tessan, Kalle, Paulina och Rozanna alla är 13 år. Kalle har en bror och en mamma och en pappa. Rozanna har en mamma och en pappa men hon bor med sin mamma. Resten vet man inte så mycket om. Kalle och Tessan tycker om att bada. Tessan är blond och snobbig. Kalle är blond och snäll. Paulina är svart hårig och ensam. Rozanna är brunett och hon är basist. 

Budskap i boken är att inte svika sin vän, att det är svårt att börja i en ny klass med många nya personer. Men det är bra att ha en vän så man ska aldrig svika sin vän, till exempel när Kalle och Paulina gick till badhuset och sen kom Tessan och Rozanna och Kalle gick med Tessan och Rozanna och svek Paulina. Boken är berättad i jag form. Boken är kopplad till temat ”tonår” på så sätt att alla alltid vill gå ut och inte stanna hemma på kvällarna. Ett ex är när Rozanna är hemma hos Tessan. Andra teman i boken är kärlek som när Kalle och Tessan blir kära i varandra.

Jag tycker att boken var bra för att det var så bra händelse att någon blir utanför och att man lär sig av boken. Det som var sämst i boken var att Paulina och Kalle inte blir vänner igen. Den här boken får 7/10 poäng.