Ekerö kommuns Krakowkrubba

Ekerös egen Krakowkrubba, skapad av den polske konstnären Roman Wozniak med inspiration från världsarven Drottningholms slott och slottspark och Birka-Hovgården finns åter på plats i Galleri Utkiken i Ekerö Kulturhus. Krubban är en berättelse om relationerna mellan Polen och Sverige och som tar sin utgångspunkt den polska prinsessan som blir drottning Katerina Jagellonica, hennes Drottningholm, hennes make Johan III och deras son Sigismund Wasa, kung av Sverige och Polen. Krubban är också en berättelse om Sverige, betraktat utifrån. Och naturligtvis en stilfull och fascinerande Krakowkrubba, byggd efter Krakowkrubbekonstens alla regler.

Kartbild som visar vart Biblioteket i Ekerö centrum ligger.
  1. Kartbild som visar vart Biblioteket i Ekerö centrum ligger.
När: Lördag 2 december - torsdag 11 januari
Plats: Galleri Utkiken Biblioteket i Ekerö centrum
Målgrupp:

I Ekerö kommuns Krakowkrubba finns det mycket att titta på och berätta om. Femtiotalet miniatyrfigurer leder oss från 1500-talet till i dag. Drottning Katerina Jagellonica har naturligtvis en hedersplats liksom hennes make Johan III och Sigismund, kung av Sverige och Polen, så småningom kung bara av Polen som ett resultat av inbördeskriget som blev ett avsättningskrig, startat av hans egen farbror hertig Karl.,

 

Även de tre drottningarna Maria Eleonora, Hedvig Eleonora och Lovisa Ulrika har sina självklara platser i krubban. Riksänkedrottningen Maria Eleonora, efter Gustav II Adolf, mor till Drottning Kristina, får bl.a. Drottningholms Slott till förläning; Riksänkedrottningen Hedvig Eleonora, efter Karl X Gustav, låter bygga upp Drottningholms Slott till ett ståtligt barockslott efter en brand som ödelägger det tidigare slottet som Johan III låtit bygga till sin Katerina Jagellonica; Drottning Lovisa Ulrika, mor till Gustav III, får Drottningholms slott i bröllopspresent vid giftemålet med kung Adolf Fredrik, och låter anlägga slottsteatern, Slottskyrkan och den engelska parken mm. Som änkedrottning säljer hon slottet till Staten, som därefter ger dispositionsrätten till Gustav III. 

 

Svensk teknik och kultur finns förstås rikt representerad i krubban, för att bara nämna några företrädare: CM Bellman, ABBA & Pippi Långstrump, Alfred Nobel, John Ericsson och Anders Celsius, var och en med sina attribut.

 

Och många många fler. Välkommen att ta del av Ekerö Kommuns Krakowkrubba!

 

Invigning på lördag 2/12 – kl 12:00-15:00 i samband med den alltid lika uppskattade skaparverkstaden där man kan göra sin egen unika Krakowkrubba under ledning av konstnären Stig Holm.

 

Och redan på onsdag 6/12 är det dags för nästa evenemang vid krubban. Swiety Mikolaj är Polens motsvarighet till jultomten, och den 6/12 är hans egen dag! Då besöker Mikolaj naturligtvis Krakowkrubban.

Med sig har han kören Echo från Ekerö Kulturskola som sjunger julsånger under ledning av sin körledare Klara Valkare

Målgrupp:

Taggar: