Ekerö läser jorden runt - tredje stoppet!

Vi har läst 332539 meter! Det är över 33mil och vi har kommit fram till Skara. Närmare bestämt står vi mitt i Skara sommarland - Sveriges största nöjespark!

Ekerö läser jorden runt Ekerö centrum till Skara

 

Skara sommarland byggdes 1984. Innan parken låg här en stor grusgrop. Bert Karlsson såg möjligheter i grusgropen och började bygga en nöjespark. Parken bestod från början av en go-kartbana och vattenrutschkanor men över åren byggdes den ut och består nu av över 40 attraktioner och även en stor camping. Mest känt är Skara sommarland för sina vattenattraktioner. De har bland annat en vattenrutschkana som är 105 meter lång och hela vattenparken rymmer över fyra miljoner liter vatten!

 

Maya och havsfolket
 

 

Det finns många böcker som utspelar sig i vatten. Serien om Maya och havsfolket är en av dem. Maya bor precis vid en strand och har fått nya grannar som beter sig märkligt. När Maya går över för att hälsa öppnar ingen dörren trots att hon hör dem inne i huset. En kväll verkar de ha en hejdundrande inflyttningsfest och dagen efter ligger fiskskelett utspridda längs med stranden. Maya börjar luska och får snart veta att de nya grannarna inte är vanliga människor – de är sjöjungfrur. Maya får följa med ner under vattenytan till havsriket. Där nere bor mängder med olika varelser. Det finns sex böcker om Maya och de är ganska tunna. Lägger man ihop böckerna blir de som en lång bok ihop. Den sista boken i serien är en Fauna över havsrikets varelser, en slags faktabok där en kan läsa om varelserna och deras egenskaper.

 

 

 Hjälparbyrån och fallet med sjömonstrets förbannelse
 

 

En helt ny bok som utspelar sig i vatten är Hjälparbyrån och fallet med sjömonstrets förbannelse. Det är andra delen i serien om Simon och Nova som startat en hjälparbyrå – en detektivbyrå där de hjälper magiska varelser. I Fallet med sjömonstrets förbannelse blir de nedlockade under vattenytan för att ta sig an ett sjömonster. Men finns sjömonster på riktigt? Just det här sjömonstret kanske gör det. Daniel Edelfeldt som skrivit böckerna om hjälparbyrån kommer nämligen från Östersund som har många likheter med staden där Simon och Nova bor. Östersund ligger vid Storsjön där det sedan flera hundra år tillbaka sägs finnas ett stort sjöodjur. Många har sett storsjöodjuret men ingen har kunnat visa upp tillräckligt tydliga bevis. De bilder som finns är suddiga och otydliga och ingen har lyckats fånga odjuret.

 

 

 

 

Bilden nedan är ett flygfoto över Storsjön som upptäcktes på Eniro och Hitta.se. Den maskliknande figuren säger vissa är storsjöodjuret. De som har mätt fotot menar att den är ca 100 meter lång och vissa menar även att den rör på sig då en ser små vågor kring.

 

Bild på storsjöodjuret

 

 

Vill du vara med i skolbibliotekens läsutmaning att dubbla milen under sommarlovet?

Läs mer här!

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Memme Chatfield den 27 juni 2016