5B skriver sant- eller falskthistorier

Finns det en fisk som kan klättra? Vilket djur pruttar mest på jorden? Läs 5Bs spännande sant- eller falskthistorier. Svaren klickar ni fram under varje historia men tjuvkika inte utan att gissa!

Mangalitza Grisen

Av E.D.

 

Hej! Jag heter Sammy och jag är en mangalitza gris.
Jag och min familj bor i Ungern. Många säger att vi liknar får, visst det kanske vi gör men vi har faktiskt våran krulliga päls av en anledning, jo eftersom vi bor i Ungern har vi flera kalla månader.
Pälsen skyddar oss mot kylan och håller oss varma.
Vi bor på gårdar och alla tycker vi stinker, varför vi gör det vet jag inte men mamma säger att vi vi stinker för att skrämma bort rovdjur.
Människor säger att vi är jätte smutsiga djur, men vi är faktiskt renligare än människor.
Många i släkten slaktas och blir skinka, bacon och korv. Det är oftast därför människorna har oss.
Efter ett tag tröttnar dem på oss och släpper ut oss i det vilda, oftast blir dem uppätna av rovdjur eftersom vi inte kan skydda oss så bra. Jag hoppas att min ägare inte släpper ut mig i det vilda. Hejdå det var allt jag tänkte berätta om  mangalitza grisen.

Klicka här för svaret!

 

Giraffens utsläpp

Av E.S.

 

I somras var jag och min familj på Borås djurpark. Robin (min lillebror) var med och han var jättejobbig, han sprang iväg hela tiden så jag var tvungen att springa efter honom. Vi var där hela dagen och vi fick en guidad tur av en kvinnlig guide. Hon stannade vid alla djuren och girafferna var en av de djuren.

Det var fyra stycken giraffer som bodde i en stor inhägnad och hon berättade att de är en av de största miljöbovarna och det kunde ingen tro. De förstör ozonlagret lite varje gång de pruttar. Den pruttar 100 kg metangas varje år och det är lika mycket som att en bil skulle åka 1000 mil.

Giraffen lever på trädvuxna savanner men  efter som att den har pruttat så mycket metan finns det nästan inga träd kvar och det har blivit som en öknen. De äter blad från höga träd och växter från buskar. Den kan beta/äta från marken men det är en oskön position så det händer inte så ofta.
Är den här historian sann eller falsk?

Klicka här för svaret!

 

Varför har lejonhanen sin man?

Av Elin von Knorring

 

För länge sedan i tidernas begynnelse hade inte lejonhanen sin man.
Alla lejon såg alltså likadana ut, man kunde absolut inte se om det var en hona eller en hane.

Lejonhanen älskade att rulla sig i lassoleran som det fanns en speciell näring i.
Leran var väldigt svalkande i det varma klimatet.
Vid halsen och nacken tyckte dom att det var skönast att rulla sig, pågrund av att det inte fanns lika mycket päls där.
Den speciella näringen i leran gjorde att pälsen växte.
Tillslut hade det växt så mycket runt nacken och halsen så att manen hade växt ut.

Med manen hade lejonhanen massor av nya fördelar. Som t.ex skydda sig mot slag och bett i strider.
Manen kunde vara i olika färger mörkbrun, svart, ljusbrun eller rödbrun.
Det sägs att honor föredrar hanar med mörkare man.
En längre och mörkare man visar tecken på ett livskraftigt djur.
Man kan säga att manen är som en slags halsduk.

Klicka här för svaret!

 

Elefantens öron

Av E.B.

 

För flera tusen år sedan hade elefanterna inte så stora öron. Nu har elefanterna väldigt stora öron speciellt afrikanska elefanten. Medans den asiatiska och indiska elefanten fortfarande har väldigt små öron. Undra hur afrikanska elefanten fick så stora öron och hur indiska och asiatiska elefanten har så små öron.

För väldigt länge sedan fanns det ett jätte farligt bi som hette malangabiet. Det var ett hårigt bi som var väldigt intresserad av att sticka i elefanternas öron. Den var speciellt intresserad av afrikanska elefantens öron för att den hade en speciell lukt runt sina öron. Deras öron luktade malangabiets honung och därför satte den sig gärna på deras öron. Det här biet var så farligt att so fort man blev stucken så svullnade elefantens öron upp väldigt mycket. Den där svullnaden var så farlig att den aldrig skulle gå ner. Så varför den har större öron är för att malangabiet stack mer i afrikanska elefantens öron än i indiska och asiatiska elefantens öron.

Klicka här för svaret!

 

DEN KLÄTTRANDE FISKEN

Av Alexandra Lindgren

Det var en gång en fisk som hette Zara. Hon hörde till fiskarten Slamkrypare. Hon levde oftast i vattnet utanför Afrika. Hon gillade mest att vara där därför att det var väldigt varmt i vattnet. Zara är en väldigt speciell fisk, hon ser faktiskt ungefär ut som en groda. Hon har nämligen väldigt stora ögon som sticker ut från skinnet.

Zara sa ofta till sina fiskvänner att hon hade väldigt många speciella kunskaper, men hennes fiskvänner trodde aldrig henne. Jag kan faktiskt förstå dom eftersom hon sa att hon kunde klättra i träd. Hon sa till och med att hon kunde flyga i luften.

En dag bestämde sig Zara för att bevisa för sina vänner att hon kunde klättra i träd. Samtidigt som vännerna simmade in till strandkanten började Zara kravla sig upp på land. När hon kom fram till ett träd blev fiskvännerna helt häpna. Zara kunde faktiskt klättra i träd. När hon kom tillbaka ner i vattnen började vännerna ställa massa frågor.
-Hur kommer det sig att du kan klättra i träd och inte vi?
-Hur vet du att inte ni kan klättra i träd , sa Zara.
Det har du rätt i Zara, Vi har ju aldrig testat.

När Zara och hennes vänner hade ätit en god middag simmade dom tillbaka till stranden igen. Då sa vännerna:
-Men tänk om vi dör uppe på land.
-Det gör ni inte.
-Hur vet du det?
- Jo, för flera hundra år sedan levde vi Slamkrypare väldigt nära ytan. Det gjorde det enklare för olika fåglar att fånga oss.
När dom fångade oss flög dom upp med oss till sina bon. Efter en stund började vi slamkrypare kravla oss ner för träden. Detta hände om och om igen. Fåglarna fångade slamkryparna och vi kravlade oss ner. Efter en stund började vi anpassa oss. Vi föddes med en ny kunskap. Vi kunde klättra i träd.
-Va, kan det verkligen vara så?
-Ja, ni kan testa nu.
När vännerna testade att klättra i träden gick det jättebra och fiskarna levde lyckliga i alla sina dagar.

Är berättelsen sann eller falsk ? Klicka här för svaret!

 

Geparden

Av Ella Björkman

 

Geparden är ett utrotningshotat djur man dödar geparden för dens dyrbara päls den trivs i stora områden där det finns mycket av bytesdjur och rena Öknar. Det finns ca 2000 geparder kvar, den kan väga upp till 40-70 kg.
Pälsens botten färg är gulaktig ibland Kan det se ut som röd färgad Päls, nyfödda Gepardungar har en lång ljus man, den har mörka fläckar på buken den har också en  vit rygg när den föds men det försvinner efter åldern.
Geparden kan springa upp till 115km/Tim den kan också springa 640 m på 20 sekunder vilket gör den till världens snabbaste löpande däggdjur,denna förmåga att kunna springa så snabbt i fatt sina byten har gjorts satt tama geparder  används vid jakt, geparden  kan inte dra in sina klor som vanliga kattdjur istället fungerar det som spikar på spikskor och ger ett säkrare grupp i  den snabba ruschen. Ens tanduppsättning är svag därför har geparden svårt att bita ihjäl sitt byte på ett vanligt sätt istället bryter den dess nacke genom en vridande sätt.

Klicka här för svaret!

 

RMS Titanic

Av Jack Lindén

 

Nu ska jag berätta om hur många det var som överlevde när Titanic sjönk. Titanic var en stor båt som det var mycket folk på. På båten fanns det tre klasser; klass 1 som var längs upp på båten, klass 2 som låg i mitten av båten och var inte lika lyxigt som klass 1 och klass 3 här där dom som var "fattiga" befanns sig.
Helt plötsligt så dök ett isberg upp i sikte. Kaptenen rykte i rodret för att få den stora båten att svänga. Titanic körde bredvid isberget och alla trodde att dom klarat sig,men det dom inte visste var att de stack ut en stor istagg ur berget som rev upp hela höger sida av båten. Det kom in massa vatten och skeppet började sjunka.

Folk fick panik och började springa runt på övre däck. I klass 3 blev alla men inlåsta men dom räddade alla barn och kvinnor som möjligt, i klass 2 så räddade dom så många som möjligt alla barn och kvinnor fick gå först. Ungefär 1635 1490 omkom ungefär 705 överlevde i klass 1 överlevde mest för dom var längs upp men det e nog svårt att överleva i det iskalla vattnet.

Klicka här för svaret!

 

LEOPARDEN

 

Leoparden har en gyllenröd päls med svarta fläckar som är exakt lika på alla leoparder. Leopardens päls är extralång om den lever i varma regnskogar. Den långa pälsen är ett bra skydd mot alla insekter så att dom inte får lika många bett.

Leoparden utnyttjar att det finns så många olika växter i regnskogarna eftersom den är en växtätare. Den äter buskar, löv, bananer och ormbunkar.

Leoparden lever i Sverige,Norge,Danmark,
södra delen av Finland och Island.

Leoparden är väldigt tama och tycker om att umgås med människorna och vill bli klappad av människorna som går förbi regnskogarna.

Klicka här för svaret!

 

RMS Titanic

Av C.E.

 

År 1912 stävade (åkte) Titanic iväg på sin jungfruresa. På den tiden var Titanic störst av alla fartyg i världen. När dem åkte från Southampton skulle dem göra två stopp innan dem kom ut på havet. Skeppet styrdes av kapten Smith som också var kapten på Olympic, Titanics systerfartyg. Titanic var ett stort fartyg som var 269 meter långt och 28 meter brett.
Det fanns tre Klasser. Tredje klass var de hytter som var billigast och där de flesta bodde, sedan kom andra klass som är som en vanlig hytt idag.
Bäst och dyrast var första klass som endast rika människor hade råd med. Kvällen den 14 april åkte Titanic väster ut. Dem hade fått varningar för isberg men sänkte inte farten. Kl 23.40 såg Fredrik Fleet ett stort svart föremål. Han ringde i varningsklockan:
- Isberg rätt föröver!
Dem girade vänster men det var försent. Titanics högra sida revs upp så att vatten forsade in.
Titanic var dödsdömd. Titanic sjönk med fronten långsamt och klockan 02.20 har Titanic sjunkit.
Alla i livbåtarna satt tysta och väntade på räddning. Någon timme senare kom fartyget Charpahtia och räddade de människor som satt i livbåtarna.

Klicka här för svaret!

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Allmänna frågor 08-12 45 73 00 den 22 oktober 2015