Varg bland vargar
Hans Fallada räknas som en av Tysklands stora författare under 1920- och 1930-talen. Han skriver om de obemärkta, småborgare och arbetare med små möjligheter att påverka sin situation.
Huvudpersonerna Wolf och Petra sjunker allt längre ner i misär. Wolf som tjänstgjorde som soldat under det stora kriget är nu spelare. Han förlorar mer än han vinner. Petra har tidigare försörjt sig som prostituerad. Hon pantsätter sin enda omgång kläder för att ge Wolf pengar att spela för. Innan han har kommit tillbaka med sin vinst, måste hon ligga till sängs, helt naken under täcket.
Förutom Wolf och Petra skildras ett myller av personer. Tjuvar, lurendrejare, tiggare, alkoholister, alla får de plats, liksom hyresvärdinnor, förvaltare, servitörer. Fallada visar sina personer en stark empati, de är aldrig bara goda eller bara onda. Han skriver fram miljöer så att man kan se dem framför sig, oavsett om det är illegala spelhålor eller mentalsjukhus.
Romanen är nästan tusen sidor lång. Ändå tycker jag inte alls att den känns för lång. Den är uppbyggd som en modern teveserie med cliffhangers och ett driv som gör att den är svår att lägga ifrån sig. Varg bland vargar bildar tillsammans med två andra av Falladas romaner Hur ska det gå för Pinnebergs? och Ensam i Berlin ett panorama över ett land där kampen för överlevnad slipar bort humanism och all känsla av trygghet, där den bräckliga Weimarrepubliken ger vika för nazism med enkla svar på svåra frågor.