Sjutton år och skitsnygg

När Felix kommer hem från semestern har hans flickvän och vänner börjat hänga med en mystisk snubbe som heter Zäta. Försöker Zäta ta Alexa ifrån honom?

”Sjutton år och skitsnygg” är en tonårs-roman skriven av Emma Granholm. Boken handlar om Felix som varit borta på semester de två första veckorna av sommarlovet, när han kommer tillbaka har allt förändrats. Hans kompisar Diana och Suss och hans flickvän Alexa har börjat hänga med en mystisk snubbe som heter Zäta. Han blir svartsjuk och anar att Zäta försöker ta Alexa ifrån honom.

 

Boken har en jag-berättare, den utspelar sig på 2000-talet, sommarlovet mellan nian och gymnasiet. De är oftast hemma hos Diana eller Suss och ibland nere vid sjön.

 

Felix är sjutton år och skitsnygg. Han gick om sexan och är därför 17 år gammal-ett år äldre än dem andra. Han har mörkblont lockigt hår och han har ofta en grå skinnjacka och svarta solglasögon. Han är väldigt kaxig men samtidigt charmig, han älskar att stå i centrum. Alexa har axellångt illrött hår, hon är väldigt snäll och rätt så självsäker. Zäta är väldigt mystisk, man vet inte alls mycket om honom. Inte hur gammal han är, hans efternamn, var han bor eller något om hans familj. Han har kort taggigt svart hår, ljusblåa ögon och han är väldigt muskulös.

 

Det som författaren vill berätta är hur en tonårings liv kan vara, med kompisar, kärlek och drama. Hur det är att vara svartsjuk och hur det känns att bli sviken av sin bästa vän. T.ex. när Suss blev sviken av Diana när hon var med Zäta, eller när Felix blev svartsjuk när Alexa färgar sitt hår så som Zäta föreslagit och när dem festar med deras vänner under partyhelgen. Tonår är även temat på boken.

 

Jag tycker att boken var väldigt bra, man fastnade i läsningen och det var intressanta karaktärer. Det var intressant att få se hur olika personer ser på tonåringar. Det var ett väldigt bra och oväntat slut. Den delen av boken som jag gillade mest var nog under partyhelgen, eftersom att det var nog den viktigaste delen av boken och man fick se på Zäta på ett annat sätt. Det var nog ingen del som jag verkligen inte gillade, men dem delarna som jag gillade minst var nog alla gånger som dem var nere vid sjön, det kunde bli lite långtråkigt, det hände inte så mycket förutom en gång när Felix träffade Zäta för första gången. Jag kan rekommendera boken för barn som är 12-15 år gamla.

Audience:

Tags:

Review by: Anonym elev Thursday, April 30, 2015