Sjutton år och skitsnygg

Zäta är hemlighetsfull med ett mystiskt förflutet. Felix är nu tvungen att kämpa för att få uppmärksamhet.

Sjutton år och skitsnygg handlar om Felix som är på semester i Grekland under två veckor av sommarlovet. När han kommer tillbaka har allt förändrats. Felix är inte längre i centrum av gänget, utan en ny kille, Zäta, har dykt upp och nästan ersatt honom. Zäta är hemlighetsfull med ett mystiskt förflutet. Felix är nu tvungen att kämpa för att få uppmärksamhet.
 

Sjutton år och skitsnygg är en ungdomsbok som passar till åldrarna 12-15 år. Jag skulle rekommendera boken till den åldersgruppen på grund av att det är ganska många sidor med liten text och det förekommer rätt så mycket svordomar. Boken är skriven i  jag-form och i nu-tid.
 

Den utspelar sig på sommarlovet i någon slags småstad och i en skog som ligger vid en sjö där kompisgänget tillbringar stor del av sommarlovet.
 

Felix är huvudperson i boken. Han är en kille som är gillar att stå i centrum, han är kaxig och väldigt självsäker, egentligen ganska elak. Han är 17 år, har brunt lockigt hår och grönblågrå melerade ögon. Han bor hos sin familj som består av mamma, pappa och han själv.
 

Zäta har rakt svart hår, skarpa ögonbryn och riktigt ljusgröna ögon.
 

Förutom Felix och Zäta handlar boken också om Diana, Suss, hennes lillebror Hugo och Alexa (Felixs flickvän).

 

Jag tror att budskapet i boken är att författaren vill beskriva hur det kan kännas när verkligheten förändras och en del av sin identitet tas ifrån en. Som t ex i boken när Felix har varit på semester i två veckor och när han kommer tillbaka hem har hela hans status förändrats. 
Jag tror också att Emma Granholm vill säga att alla är inte som dem ser ut och att man inte ska döma någon för deras utseende utan lära känna dem. Som t ex i boken när Felix dömde Zäta för hans namn och klädsel och sen när Felix lärde känna Zäta så fick han en helt annan bild av honom. Att Zäta bara spelade cool, modig och självsäker fast han egentligen var snäll och lite osäker. 

 

Jag tycker att boken är bra och Emma Granholm har verkligen lyckats med slutet, man förstår att boken är slut så det är min favoritdel. 

 

Det som jag också gillar med boken är att det är en pojkes liv man får följa, och man får uppleva hans känslor även fast det är en kvinnlig författare som har skrivit boken. Annars är det ofta tjejers tid under tonåren som det skrivs om. Det som jag gillar mindre i boken är början som är lite trög men när man väl har kommit några kapitel så blir boken mycket bättre. Jag skulle rekommendera denna bok till dig som gillar kärleksböcker och tonårsböcker.

 

Sjutton år och skitsnygg får 4/5 smileys av mig.

 

Audience:

Tags:

Review by: Anonym elev Monday, April 27, 2015