Sant eller falskt?

Kan en osänkbar båt sjunka? Var mannen som uppfann jeansen en slavdrivare? Och hade Medusa verkligen en trädgårdstomtefabrik..? Träkvistas femmor har inspirerats av Andreas Palmaers sant- eller falsktböcker. Tillsammans med bibliotekarien har de sökt information och skrivit egna historier. Alla historierna är baserade på riktig fakta, men vilka är sanna och vilka är falska? Gissa innan du klickar dig vidare till svaren!

Iguanadonen

av Fanny och Agnes

 

Iguanadonen var en stark köttätare som levde i flock mest i Europa på äldre kritaperioden. Den var lite orange-röd aktig i färgen och hade två ben med tre tår. Den gick på benen upprätt med frambenen hängande ner. Att den gick upprätt var ett stort problem för arten. Eftersom att den jagade mindre djur på marken blev det svårt att nå de och djuren gick till anfall mot Iguanadonen i försvar och klättrade då upp för Iguanadonens svans, sprang över ryggen och attakerade huvudet. Det var även större dinosaurier som gillade att reta den genom att springa uppför svansen och ryggen.
Forskare har hittat fossiler och skelettdelar i östra Spanien från Iguanadonen.

Klicka här för svaret!

 

Hur man tillverkar en mumie

av Theo och Malte

 

Det var en kille som heter Olof han var en balsamerare hans pappa hade lärt honom konsten att vara en balsamerare han skulle ta över efter sin pappa.
Först fick han lära sig att dra ut hjärnan ur näsborrarna bit för bit och han lärde sig att ta ut levern, tarmarna, lungorna och magsäcken och att hjärtat lämnades kvar. Sen torkades delarna med nån sorts salt som kallades natron. Sedan täcktes inälvorna med gummi.
 Olof tyckte att det var väldigt äckligt han ville inte jobba med att vara en balsamerare men han hade inget val. Nu var det dags han första mumie han gjorde allt han hade lärt sig det gick bra.

Klicka här för svaret!

Jag är Loke

av Anna och Maja


Min mor är jättinnan Laufey och min far är jätten Farbaute. Mina två bröder heter Blyeist och Helblinde.
I den nordiska mytologin är jag ibland Tors följeslagare och så hade jag ett homosexuellt förhållande med Oden.

Sen blev jag asarnas och människornas fiende efter att ha dödat Balder. Jag gömde mig för de andra asarna efter det och byggde ett hus. Huset hade fyra dörrar så att jag skulle kunna se åt alla håll om de kom. Om dagarna förvandlade jag mig till en lax och gömde mig.

En dag när jag gjorde ett fiske nät såg jag de komma. Nätet slängde jag i elden och flydde ner till sjön. De såg mitt nät och gjorde ett eget. Den första och andra gången de kastade ner nätet klarade jag mig. Tredje gången mett jag förbi och simmade allt vad jag kunde. Tor han ikapp mig och tog mig.

De tog mig till en grotta och förvandlade min son Vale till en varg. De lät  honom döda min andra son. Efter det dödade de Vale, tog hans tarmar och band fast mig  med de. Tarmarna blev till järn, de  la mig på tre vassa stenar så att jag inte kunde röra mig. Ovanför mig låg en orm och droppade gift. Som tur var hade jag min lojala fru som hade en skål över  mitt huvud. Det är bara när hon behöver tömma skålen som giftet träffar mig och jag ryker till så att Midgård skakar. 

Klicka här för svaret!


 

Medusa

av Filippa och Greta

 

Medusa var Poseidons flickvän. De bestämde sig för att träffas i Afrodites tempel. Hon blev så svartsjuk när hon såg de tillsammans att hon förvandlade Medusa och hennes två systrar till monster. Medusa och de två systrarna startade en trädgårdstomtefabrik med massor av stenstatyer som de förvandlade genom att ormarna på deras huvuden kollar folk i ögonen. Efter ett tag gick de båda systrarna bort och Medusa var ensam kvar.
Några år senare kom en ung cyklop vid namn Polyfemos till trädgårdstomtefabriken för att fråga om lite mat. Medusa försökte då förvandla honom till sten, men han hann före och lyckades hugga huvudet av henne innan hon hann göra något.

Klicka här för svaret!

 

Jeansen

av Wanja och Sara

 

År 1500 uppfann en engelsman vid namn Jacob Davis de moderna jeansen. Han tjänade mycket pengar på det han sålde, och för det anställde han tjänare som kunde sy jeansen åt honom. Han hade sin favoritskräddare som gjorde honom nöjd hela tiden, han hette Sizen Aplusy. Jacob var mycket ivrig och därför fick Sizen jobba hela tiden inklusive natt. Men han svek ändå inte Jacob någon gång. Många köpmän runt om i världen fick höra om dem och köpte dem för mycket pengar. Jeansen blev en trend i modevärlden.
En dag ville Jacob att Sizen skulle sy 3000 hästtäcken till veckan därefter.
Sizen var så utmattad efter att behöva sy alla jeansen till Jacob att han ville sluta. Men Jacob talade om för honom att "Om han skulle sluta, skulle han att få livstids fängelse-straff". Sizen gjorde som han blev tillsagd och började sy. Efter han hade sytt klart alla 3000 hästtäcken, ville Jacob att han skulle sy fler. Under natten då Sizen hade sytt klart ännu ett hästtäcke blev han hungrig och trött. Han gick ut i köket och norpade åt sig vatten och lite bröd som låg halvskuret på bordet. Bredvid skärbräden där brödet låg fanns en kniv, han tänkte en lång stund på vad han hade ägnat sitt liv på. Tillslut tog han kniven och stack in den rakt i hjärtat!

Klicka här för svaret!

 

 

Titanic

av Hanna och Claudia

 

Den 10 april klockan kvart över tolv 1912 styrde jag ut Titanic från Southampton. Jag var helt säker på att vi aldrig skulle sjunka eftersom valvet Harland and Wolff som Titanic byggdes på sa att det var den bästa båt som någonsin byggts eftersom den hade tre propellers av brons och den vägde lika mycket som 40 000 personbilar. Den 14 april fick jag sex stycken varningar om att det fanns isberg i närheten och klockan tjugo i tolv på natten såg jag ett stort isberg framför. Jag försökte väja men fick ändå en skada på båten som var 90 meter lång och hela båten var 269 meter lång. Jag kastade en sista blick på klockan som var 02:20, och det var då jag insåg att vi skulle sjunka, och att jag inte skulle överleva.

I och med detta så dog jag, Kapten Smith. Man vet också om att tre av dom personer som hamnade i vattnet överlevde och att 712 personer räddades av dom 20 livbåtarna som fanns på båten. Dom flesta som dog hade bott på tredje klass eftersom dom bodde längst ner.

Klicka här för svaret!

 

 

PÅ STYLTOR ÖVER NIAGARA

av Elias och Simon

 

FÖR LÄNGE SEN FANNS DET EN MAN VID NAMN JEAN FRANCOIS GRAVELET ELLER "THE GREAT BLONDIN" SOM HAN OCKSÅ KALLADES.
HAN HADE PLANERAT ATT GÅ PÅ LINA ÖVER NIAGARAFLODEN. HAN BÖRJADE SIN FÄRD 30 JUNI ÅR 1859 KLOCKAN 17:00 OCH HAN KLARADE DET. EFTER DET GJORDE HAN OM DET FLERA GÅNGER. DET VAR TUSENTALS MÄNNISKOR SOM TITTADE VARJE GÅNG HAN GJORDE DET.
HAN GJORDE DET MED FÖRBUNDNA ÖGON MED EN MAN PÅ SIN RYGG, MED EN SPIS SOM HAN STEKTE OMELETT PÅ, MEN DEN SISTA GÅNGEN GICK HAN PÅ STYLTOR.

Klicka här för svaret!

 

 

Josef Stalin

av Martin och Rasmus

 

Josef Stalin var diktator i 30 år. Stalin lätt flera hundratusentals människor dö i sibiriska läger. Josef Stalin födes 1879 han dog 1953. Han var diktator under andra världskriget och var inblandad mycket i kriget. Redan 1901 var han känd hos polisen och fick nästan 2 års fengelse men endå var han sovjets unionens ledare.

Klicka här för svaret!

 

 

Kokoppor

av Jonathan och Max

 

Mitt namn är Kalle Svensson och jag är bonde. Jag har tre kossor den ena heter Sara den andra Rosa den tredje heter Max. En dag när jag skulle mjölka dom så märkte jag att Rosa betedde sig konstigt. När jag undersökte henne så märkte jag att hon hade en massa bölder. Så jag tog henne till barberaren och han undersökte henne och sa
-Hon har fått kokoppor.
-Men vad är det? sa jag.
-Det är när kossor får bölder och efter en dag så växer det ut kossor på kroppen och det är väldigt smittsamt och det kan sprida sig på människor också.
Jag måste avliva henne, så jag inte blir smittad.
Så nästa dag dödade jag henne.

Klicka här för svaret!

 

 

När jag mötte en dinosaurie

av Axel och Joel

 

Jag heter Steve Irwin. Jag var på upptäcksresa i USA i Florida när jag mötte en dinosaurie. Det var en solig dag med blå himmel. Jag gick på sumpmarkerna det var tyst och lungt. Plötsligt hörde jag ovanligt stora plask. När jag tittade vart det kom ifrån kom en 10 meter lång dinosaurie rakt upp ur vattnet den hade vassa tänder och korta ben, den var grön och hade små taggar på svansen och som ett sorts pansar. När den försökte bita mig så slog jag den på nosen. Den tvekade och medans den tvekade så ropade jag på hjälp och fick upp ett starkt rep ur fickan som var ett tips att ha i fickan från en kompis. Jag försökte lägga repet runt nosen men den fungerade inte. Jag sprang iväg och försökte göra ett lasso av repet. Jag kastade det men jag missade precis. Han försökte hoppa på mig men jag hann precis undan. Jag gjorde ett sista försök med lassot… Ja, jag träffade, ropade jag. Jag drog åt repet direkt. Jag sprang undan ett annat anfall från dinosaurien. Jag sprang runt och försökte undvika svansen. Jag virade repet runt nosen och sprang och fäste repet runt ett träd. Jag tog upp mobilen direkt och ringde polisen. Dem tog hand om den.


Klicka här för svaret!

 

 

Jurassic Park på riktigt

av Isak

 

Forskare har gjort nya dinosaurier med hjälp av gammalt dna ifrån gamla skelettdelar. "Det har tagit en lång tid men vi har egentligen gjort det" säger Bob Ray. Efter sju års forskning har dom lyckats. Dom tog dna't ifrån dinosaurieskelett i ett museum i New York. Sedan extraherade dom dna från skelettet och inplanterade det i ett kyckling. Kycklingen är nämligen den närmsta släktingen till alla dinosaurier. Den enda dinosaurien dom gjorde var en velicoraptor som dom holler instängd i ett reservet som är special byggd för dens behov. Man kan nog inte behålla dinosaorien på grund av lagliga rätter och demonstrationer.

Klicka här för svaret!

 

 

Alpmurmeldjuret

av Sara och Agnes

 

Alpmurmeldjuret hör hemma i Alperna men finns i andra länder också. Djuret lever på öppna betesmarker och på stora ängar. Alpmurmeldjuret har en avlång kropp med litet huvud och runda öron. Kroppen är täckt med gråa och rödbruna partier. Alpmurmeldjuret har en hårig svans. Kroppen är ca 1m lång, svansen ca 3cm och väger mellan 10-15kg. Det är den tredje största gnagaren i Europa efter bävern och piggsvinet.

Alpmurmeldjuret äter gräs och örter som de hittar på alpängarna.

Djuret blir könsmogen vid 3 års ålder och parningssäsongen sker i April och även i Maj. Honan är dräktig i drygt 1 månad och får 1 kull med 3-6 ungar.

På det senaste åren har man även hittat Alpmurmeldjuret i regnskogar runt ekvatorn. Nu äter Alpmurmeldjuret oftast fisk vilket är väldigt ovanligt för arten.

Klicka här för svaret!

 

Största vulkanen i solsystemet

av Frida och Isak

 

Olympus Mons är det största vulkanen som befinner sig på Mars. Vulkanen är cirka 25 km och cirka 550 km brett. Det atmosfäriska trycket på toppen är bara 2%. Det är den största vulkanen i vårt solsystem, man upptäckte vulkanen 2013. Vulkanen är ungefär 30 miljoner år gammalt.

Klicka här för svaret!

 

Audience:

Tags:

Written by: Memme Chatfield Tuesday, May 26, 2015