Gryningsfeber

1945 kom den 25-årige Miklós Gárdos till Sverige efter att ha suttit i koncentrationsläger. Han vägde endast 25 kilo, saknade alla tänder och hade tbc.

Läkarna trodde inte att han skulle leva mer än några månader. Men Miklós var fast besluten att skapa sig ett nytt liv, gifta sig och bilda familj. Han skriver brev till 117 ungerska kvinnor som också kommit till Sverige med hjälp av Röda Korset. En av dem som svarar är Lili Reich. Efter mycket om och men får de till slut tillstånd att ses. De träffas på Eksjö lasarett och efter tre dagars bekantskap blir de ett par. De gifter sig i Stockholm under stor uppståndelse. Både kung Gustav V och Raoul Wallenbergs mamma Maj von Dardel gratulerar det unga paret. Efter bröllopet återvänder Miklós och Lili till Ungern.

Gryningsfeber bygger på de mer än hundra brev som Miklos och Lili skrev till varandra de första månaderna av fred.
1998 går Miklós bort och hans son, filmregissören Peter Gárdos, får breven av sin mamma Lili. Han läser breven i ett svep och bestämmer sig för att skriva sina föräldrars gripande historia.

Det här är en bok att sträckläsa. Miklós längtan och envishet är så stark. Han vägrar låta sig knäckas av sin sjukdom och av läkarnas restriktioner. Lili framstår även hon som ovanligt viljestark. Breven utgör en stor del av boken, samtidigt gestaltas Miklós och Lili fint av sonen.  

 

Audience:

Tags:

Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie Tuesday, October 18, 2016