Nykomlingen

När det är en månad kvar av terminen kommer diplomatsonen Osei Kokote till klassen. Det är fjärde skolan han går i på sex år och ännu en gång är han den ende färgade eleven. Han blir vän med Dee, den enda som inte betraktar Osei med misstänksamhet. Lärarna vet inte riktigt hur de ska behandla Osei, de flesta eleverna tar öppet avstånd från honom. Osei bryter mot outtalade regler genom att komma från Ghana och inte vara vit, genom att ha bott i både Rom och New York, genom att bo i ett flerfamiljshus med portvakt.

Ian ser sin egen ställning som skolans okrönte kung hotad när det visar sig att Osei inte är rädd för honom och han dessutom är bra på sport. Ian tänker ut en plan för att vända Osei mot Dee och få tillbaka all makt. Han använder sig av Mimi som går med på att göra Ian en tjänst mot att han sedan lämnar henne ifred.

Det är tidigt 1970-tal men Martin Luther King, Black Power-rörelsen och Malcolm X är nästan helt okända i den välmående villaförorten i Washington DC.

Handlingen utspelas under en enda dag men under de få timmarna hinner allt ske, spirande förälskelse, maktkamp, svek, triumfer och förtvivlan.

Nykomlingen är en skickligt skriven nytolkning av William Shakespeares pjäs Othello.

Audience:

Tags:

Review by: Annika Thursday, August 23, 2018