MIK - källkritik och informationssökning

Alla skolbibliotek på Ekerö är MIK-bibliotek med personal som är experter på att guida eleverna till att bli medie- och informationskunniga. Prata gärna med er skolbibliotekarie om ni ska arbeta kring källkritik, informationssökning och medievana.

Nedan har vi samlat bra lärarresurser ni kan använda i klassrummet för att arbeta kring dessa frågor.

Material från Skolbibliotekscentralen

Beställ via mail: skolbibliotekscentralen (at) ekero.se eller skriv ut från PDF.

Kolla källan-affisch

Källkritisk lathund i A3-format att sätta upp på väggen i klassrummet. Affischen går att beställa från SBC eller skriva ut själv från PDF under bilden.

Affisch och folder med tips om sökning på webben

Affisch och folder i A3-format med tips och tricks att använda sig av vid sökning på webben. Affischen går att beställa från SBC eller skriva ut själv från PDF under bilden. Foldern går att beställas från SBC och innehåller utöver tipsen även information om källhänvisningar.

Affisch med söktips

Enkel kolla källan-affisch och bokmärken


Källkritisk lathund i A3-format med enkel och tydlig text och form. Affisch och bokmärken går att beställa från SBC eller skriva ut själv från PDF under bilden. Kolla källan-affisch enkel

Länkar

MIK för mig

MIK står för Medie- och informationskunnighet och innebär i korthet källkritik anpassad för vårt förändrade medielandskap. På sidan finns färdiga lektionspaket om olika ämnen till exempel vinklade budskap, fake news, kränkningar och anonymitet på nätet, demokrati och så vidare. Paketen kan användas som de är eller ses som en buffé där du kan plocka delar och skapa dina egna lektioner helt anpassade till dina elever. Samarbeta gärna med er skolbibliotekarie!