Kom igång med e-böcker

E-böcker – så lånar du

 

1.Skaffa ett bibliotekskort
2.Skapa användarkonto hos Adobe
3.Ladda ner app eller läsprogram
4.Sök upp e-bok på bibliotek.ekero.se
5.Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

Skaffa ett bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du loggar in på sidan genom att ange ditt lånekortsnummer/personnumer och din pinkod.

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan. Sedan kan du filtrera fram vilket format du vill ha boken i.

E-böcker

Skapa användarkonto hos Adobe

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.
Skapa användarkonto hos Adobe 

Ladda ner app eller läsprogram

iPhone, iPad och Android-enheter
1.Ladda ner appen Aldiko från App Store eller Play-butiken
2.Auktorisera ditt användarkonto hos Adobe genom att klicka på ”Lägg till DRM-konto” när du startar appen första gången. Skriv in ditt apple id här. Om du vill lägga till ditt adobe id i efterhand gör du det under knappen ”Om”.

Dator och läsplatta

Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Programmet är gratis och finns att hämta på Adobes webbplats.
Här finns Adobe Digital Editions att ladda ner

Lånevillkor

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till. Dina e-bokslån syns under "Mina lån- "Mina e-medier"  och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta. E-böckerna går oftast inte att skriva ut. E-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker.

Du får låna max 5 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av pappersböcker.

Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

iPhone och iPad
1.Sök upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.Välj “Öppna i Aldiko”

Android
1.Sök upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.En pil syns nu längst upp på skärmen. Dra neråt med fingret och du ser ett meddelande om att en fil med ändelsen .acsm har hämtats
4.Klicka på filen och välj “Slutför åtgärden med Aldiko”

OBS! Du kan inte hämta böcker om du letat upp bibliotekets hemsida i en sökapp, t. ex. Google. Gå istället via webbläsaren, t.ex. Safari eller helst Firefox. Nedladdningen är mycket krångligare med vissa versioner av Chrome och Androids interna webbläsare.

Dator

1.Sök upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.Det dyker upp ett pop up-fönster med frågan om du vill öppna eller spara en URL-link. Öppna filen med Adobe Digital Editions.

Läsplatta

1.Sök på din dator upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.Öppna filen med Adobe Digital Editions
4.Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions
5.Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra

En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

bild på läsplatta