Kom igång med e-böcker

E-böcker – så lånar du

 

1.Skaffa ett bibliotekskort
2.Skapa användarkonto hos Adobe
3.Ladda ner app eller läsprogram
4.Sök upp e-bok på bibliotek.ekero.se
5.Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

Skaffa ett bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Du loggar in på sidan genom att ange ditt lånekortsnummer/personnumer och din pinkod.

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan. Sedan kan du filtrera fram vilket format du vill ha boken i.

E-böcker

Skapa användarkonto hos Adobe

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot.
Skapa användarkonto hos Adobe 

Ladda ner app eller läsprogram

iPhone, iPad och Android-enheter
1.Ladda ner appen Bluefire Reader från App Store eller Play-butiken
2.Auktorisera ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter när du startar appen första gången. Om du redan har Bluefire Reader sedan tidigare, men inte har auktoriserat Adobe så kan du göra det under infosymbolen.

Till Android finns även andra appar som Aldiko, men instruktionen gäller Bluefire Reader på grund av att Aldiko fungerar olika på olika enheter.

Dator och läsplatta

Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Programmet är gratis och finns att hämta på Adobes webbplats.
Här finns Adobe Digital Editions att ladda ner

Lånevillkor

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till. Dina e-bokslån syns under "Mina lån- "Mina e-medier"  och går att ladda ner igen därifrån om du vill ha boken på flera olika enheter, som till exempel mobil och läsplatta. E-böckerna går oftast inte att skriva ut. E-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker.

Du får låna max 5 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av pappersböcker.

EPUB eller PDF?

När du hämtar en e-bok får du den i två format. EPUB strömmande lån och EPUB med Adobe-kryptering. Ett fåtal e-böcker finns i PDF-format.

  • EPUB strömmande lån läses direkt i webbläsaren och kräver ingen speciell programvara för att läsa boken. Vad du däremot behöver är internetuppkoppling. Du kan ändra textstorlek och typsnitt du använder och spara bokmärken. Kan läsas på alla datorer, surfplattor och på smarta telefoner.
  • EPUB med Adobe-kryptering är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner. För att läsa en Adobe-krypterad bok behöver du ett läsprogram.
  • PDF är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som PDF kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skickas vidare eller sparas som vanliga filer. För att kunna låna och läsa dessa e-böcker behöver du logga in. Du behöver också ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon.

Strömmande EPUB-böcker och strömmande ljudböcker har inte kopieringsskydd i vanlig mening, men går inte att kopiera. De omfattas av samma lånebegränsningar som övriga kopieringsskyddade e-böcker.

Ladda ner och öppna boken i appen eller läsprogrammet

iPhone och iPad
1.Sök upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.Välj “Öppna i Bluefire Reader”

Android
1.Sök upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.En pil syns nu längst upp på skärmen. Dra neråt med fingret och du ser ett meddelande om att en fil med ändelsen .acsm har hämtats
4.Klicka på filen och välj “Slutför åtgärden med Bluefire Reader”

OBS! Du kan inte hämta böcker om du letat upp bibliotekets hemsida i en sökapp, t. ex. Google. Gå istället via webbläsaren, t.ex. Safari eller helst Firefox. Nedladdningen är mycket krångligare med vissa versioner av Chrome och Androids interna webbläsare.

Dator

1.Sök upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.Det dyker upp ett pop up-fönster med frågan om du vill öppna eller spara en URL-link. Öppna filen med Adobe Digital Editions.

Läsplatta

1.Sök på din dator upp den bok du vill låna på bibliotek.ekero.se
2.Klicka på “Hämta”
3.Öppna filen med Adobe Digital Editions
4.Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions
5.Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra

En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

bild på läsplatta