Klassiker som e-bok

Ska du skriva en uppsats om Hjalmar Söderbergs novell "Pälsen" eller fördjupa dig i Strindberg? Många av världens klassiker är inte längre upphovsrättsskyddade och har därför digitaliserats och gjorts tillgängliga gratis via nätet. Sök, hitta och njut!

Webbplatser att hitta gratis e-böcker på:

De flesta svenska klassiker finns som gratis e-böcker i Litteraturbanken. Många finns i epub-format, vilket innebär att du kan föra över dem till din mobil eller läsplatta, som en vanlig e-bok. August Strindberg, Karin Boye och Victoria Benedictsson är några av författarna du hittar här.
Söker du svenska eller nordiska klassiker? Över 1000 titlar finns att finna på Projekt Runeberg. Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg och Ellen Key finns representerade här.

 

Engelska och andra språk

Från Projekt Gutenberg kan du ladda hem gratis e-böcker i det format som passar dig bäst, t. ex. epub-format. Här är de flesta titlarna på engelska,

bild på läderinbunden bok
men det finns också böcker på t. ex. franska, tyska och finska.

Feedbooks finns både klassiker och nyskrivna böcker för gratis nedladdning. Det finns även böcker att köpa på denna sida, men under rubrikerna Public domain och Original books finns böcker för gratis nedladdning. De flesta titlarna är på engelska, men det finns också titlar på franska, tyska, ryska och spanska. Jane Austen, Virginia Woolf och Jack London är några av författarna du hittar här.

Ett annat alternativ för att hitta fria e-böcker på engelska är Open library. Här kan du också hitta klassiker från världslitteraturen. I Open library får man träff även på fysiska böcker, så kryssa i rutan Show only ebooks under sökfältet. Sidan tillåter även utlån av böcker som fortfarande är upphovsrättsskyddade. Allt du behöver göra är att starta ett användarkonto.

Inlästa böcker

Föredrar du att lyssna på böcker finns Librivox. Här har frivilliga läst in icke upphovsrättsskyddade titlar. De flesta är på engelska, men inte allt. Kanske vill du själv läsa in och lägga upp din favoritbok? Librivox finns också som app.

Audience:

Tags:

Written by: Nina Sundberg Wednesday, March 4, 2015