Identitet, sex och samlevnad

SIDAN UNDER KONSTRUKTION

Här kommer vi samla bra lärarresurser ni kan använda i klassrummet för att arbeta kring identitet, sex och samlevnad.

Länkar

UMO.se

Din ungdomsmottagning på nätet! Umo är en webbplats för alla mellan 13-25. På sidan kan du läsa om kärlek, vänskap, sex, sexualitet, identitet, att må dåligt, våld och kränkningar, droger och alkohol och mycket mer. Sidan har ett enkelt språk och inkluderande tilltal. En bra sida att ha till hands när klassen ska prata om identitet, sex och samlevnad. Sidan är skapad av Sveriges landsting och regioner och har en praktisk panikknapp som snabbt leder en till google om en vill hålla sitt surfande hemligt för till exempel nosande syskon.

Böcker

Vi har flera skönlitterära titlar på SBC som passar perfekt att läsa inom undervisningen kring identitet, pubertet, sex och samlevnad. Nedan presenterar vi ett urval men sök gärna själv i vårt bestånd genom att klicka här, tryck ctrl + F och sök på till exempel kärlek, sex, pubertet, identitet, trans och dylikt.

Världens viktigaste bok - om kroppen, känslor och kärlek

Det här är verkligen världens viktigaste bok och en av de bästa böckerna att ha liggande i klassrummet, på biblioteket och

Världens viktigaste bok
hos skolsyster för eleverna att själva bläddra i. Boken tar upp frågor kring att växa upp, känslor som bubblar, kompisar som sviker, kroppen som förändras och såklart även sex. Boken har fina färgbilder där alla barn kan känna sig representerade, ett respektfullt tilltal och enkelt språk. Alla bilder är illustrerade och de få explicita bilder som är med har en varning på sidan innan för de barn som inte vill se nakna könsdelar. Boken är skriven för 9-12-åringar men passar även bra för äldre barn och ungdomar. Det finns en lärarhandledning till boken.

Vi har inte Världens viktigaste bok på SBC (än) eftersom vi fokuserar på skönlitteratur. Fråga er bibliotekarie om den finns i skolbiblioteket!

Lite mer än en kram & Mycket mer än en puss

Lit mer än en kram och Mycket mer än en puss
Lite mer än en kram handlar om 13-åriga Manne som inleder en relation med sin storasysters 15-åriga kompis Amanda. Mycket mer än en puss handlar om Isa som inte kan tänka på annat än sex och då särskilt sex med bästa kompisen Manne. Böckerna är skrivna för ålder 9-12 men blev omkategoriserade till åldern 12-15 vid omtryck. De innehåller en del sex, dock väl anpassat för unga läsare.

Monsterskolan - böckerna om Måns, Love och Pixi

Monsterskolan
Monsterskolan är en trilogi skriven av Mårten Melin och innehåller titlarna Förvandlad, Jag är Love och Pixis bok. I varje bok får läsaren följa ett barn som hamnat på Skogsbingelskolan, en skola för magiska väsen, ungefär samtidigt som de hamnar i puberteten. Böckerna är magiska och fantasifulla men handlar också mycket om att växa upp, att äga sina känslor, rätten att bestämma över sin kropp och att få sina första sexuella känslor. Böckerna är skrivna för åldern 9-12 men fungerar bra upp till minst 15år.