Förändring som skrämmer

Kiruna måste flytta. Fast det är inte en flytt egentligen, det är snarare husen som måste rivas och människorna som måste flytta ut ur dem. Som Maja.

Maja har vuxit upp på den där gatan bara några meter ifrån bästa vännen Julia i hela livet, men nu måste de skiljas åt. Julia ska flytta till Luleå och lämna Maja ensam. Om bara Albin kunde se henne någon gång, då skulle hon inte bli ensam. Allt är gruvans fel, och LKAB som går över allas huvuden och spränger och spränger. Gruvan växer sig större och gör staden ovanför instabil. Men det verkar inte som att någon vill inse faran med det, ingen förutom Maja. Hon ställer klockan varje natt på tio över ett för att vara redo när sprängningen sker. Om allt rasar måste hon kunna rädda familjen.
Men tillslut smäller det för Maja. Hon svimmar nästan efter gympalektionen och får plötsligt svårt att andas. Faran med gruvan tränger sig på. Hon vill inte dö. Men ingen annan verkar vilja förstå …

En prisbelönad ungdomsbok om pirrande kärlek, fundamental vänskap och en skrämmande, oundviklig förändring som förlamar.