Fattigfällan

Beata som alltid betalat alla räkningar i tid och som aldrig förköpt sig på något, aldrig slösat med pengar, hamnar efter en tids sjukdom i ekonomiskt trångmål. Hon kan inte arbeta och har som egenföretagare lång karenstid. Är hon sjukskriven i fyra veckor, kan hon få sjukpenning från Försäkringskassan för en vecka. Två månader efteråt.

Beata lånar pengar av vänner och bekanta. Alla tror att nu ordnar allt upp sig och Beata kommer snart vara på fötter igen. Men under tiden har alla räkningar, påminnelser och inkassobrev hopat sig. Det blir så mycket och så svåröverskådligt att Beata gömmer undan breven för att slippa se dem. Pengarna hon lånar går åt att betala det mest akuta. 

 
Hela tiden oroar sig Beata för hyran, att hon inte ska kunna betala skatt, telefon, el. Hon pantsätter smycken och de få värdesaker hon äger. Till slut försöker hon trösta sig med att kronofogden inte kan göra en utmätning hos henne, det finns ingenting kvar att ta.
 
Vännerna pratar med henne om hur hon ska spara pengar genom att köpa billiga livsmedel, inte köpa kläder eller skor. Men när det inte finns pengar att köpa ens en påse potatis? Många gånger är tvålen slut, eller tandkrämen och Beata får klara sig utan. Hon hittar en guldtia på trottoaren, tar den och går in på Macdonalds och köper den billigaste burgaren. Den mättar inte och hon sneglar på bordet bredvid där det ligger kvar en halväten påse pommes frites.
 
Beata går förstås till soc. Hon måste varje månad lämna in kopior på kontoutdrag, kvitton, läkarintyg, utlåtanden från Skatteverket osv. Hon får tillbaka 138:- på överskjutande skatt och hennes socialbidrag minskas med motsvarande belopp.
 
Alla turer på soc är som en beskrivning av en Kafkaliknande värld. Hur Beata än gör, blir det alltid fel enligt hennes handläggare. Om hon en månad inte får något socialbidrag, försöker Beata lösa inbetalningar av hyran genom privata lån. Alltså anses hon månaden därpå kunna klara sig själv och ska hon verkligen ha något bidrag alls?
 
 
 
Boken är en av de nominerade till årets Augustpris i fackbokklassen.

Audience:

Tags:

Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie Monday, November 7, 2016