Blybröllop

Bibliotekarien Irene Husvig är gift med kabeldragaren Horst sedan trettionio år. På det hela taget har de haft ett lugnt och tryggt liv tillsammans. Om man nu bortser från Horsts sätt att strunta i Irenes intressen och värderingar, hans inte alltid subtila elakheter som till slut får Irene att tröttna.

Vad är det som utlöser hennes fantasier om att ett annat liv faktiskt är möjligt? Är det när Horst tar ut pengar från det gemensamma sparkontot och köper en åkgräsklippare som är alldeles för stor för deras lilla villatomt och ignorerar Irenes drömmar om ett växthus? Är det när han eldar upp hennes böcker och istället gör i ordning hennes läshörna till musikrum där han kan lyssna om och om igen på halvt utslitna boogiewoogieskivor?

En dag när Irene städar i källaren finner hon i en låda mängder med blytyngder. Hon behöver inte fundera särskilt länge innan hon kommer på hur hon och Horst ska skiljas åt. Irene tar till slut makt över sitt eget liv och över fjärrkontrollen till teven. Hon går från att vara en hunsad, underdånig fru till att bli synnerligen kunnig i gifthantering.

Audience:

Tags:

Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie Monday, May 15, 2017