Ekerö läser

Ekerö läser är ett läsfrämjande projekt som löper årskursvis. Projektet startar på hösten kring terminsstart och avslutas med en omröstning inför sommarlovet.

Syftet med projektet är att jobba läsfrämjande med eleverna på Ekerös skolor. Vidare är syftet att projektet ska fungera som en bas för samarbeten mellan skolbiblioteken.

Målet är att öka läslusten hos Ekerös elever och få till ett samarbete mellan skolornas bibliotek och lärare.

Läsåret 16-17 har projektet kretsat kring genrer. En mängd material finns att skriva ut eller beställa från skolbibliotekscentralen. Materialet kan användas i klassrummen eller biblioteket för att hjälpa eleverna att förstå och diskutera kring böckers genrer. Materialet ska även hjälpa eleverna att börja diskutera böckers innehåll och bokprata för varandra. Läsdagböcker i olika svårighetsgrad finns att beställa från skolbibliotekscentralen.

Material att skriva ut själv

Bokmärken
Bild på bokmärken

I PDFen nedan hittar du en mängd olika bokmärken med olika genrer på. Vissa av bokmärkena kan användad som tipsstickor att lämna kvar i böckerna när de lämnas tillbaka. Bokmärket blir då en ledtråd för den som letar i hyllorna om vad boken innehåller.

Skriv ut hela dokumentet eller valda sidor på tjockare
 papper (vanligt skrivarpapper går också bra såklart) och klipp ut!

Affischer

Material att beställa från skolbibliotekscentralen

Beställ via mail: skolbibliotekscentralen@ekero.se

Enkel läsdagbok
Bild på läsdagboks framsida och insida

En läsdagbok med plats att skriva kort om två böcker per uppslag med betygsättning. Läsdagboken har plats för 20 böcker.

Läsdagbok
Läsdagbok med framsida, innehåll och insida.

En lite mer avancerad läsdagbok med plats att skriva djupare om en bok per uppslag. Läsdagboken är uppbyggd efter principen 3 P dvs att beskriva bokens Person, Plats och Problem. I början på läsdagboken kan eleven skriva en lista över vilka böcker som finns i läsdagboken.