Ekerö läser jorden runt - Första stoppet!

Vi har läst strax under 80000meter! Det är 8mil och vi har kommit fram till staden Mariefred vid mälarens strand. Närmare bestämt står vi utanför kyrkan mitt i Mariefred, Pax Mariae.

Karta ekerö läser jorden runt första stoppet

 

 

 

Pax bokomslag
 

Känner ni igen namnet? Det är för att den omåttligt populära bokserien Pax utspelar sig här. Faktiskt är det i de hemliga gångarna under kyrkan vi har framför oss det hemliga biblioteket ligger. Hemliga biblioteket undrar ni som inte läst serien. Jo, Pax handlar om de två bröderna Alrik och Viggo som kommer från Stockholm till Mariefred där de ska bo hos en fosterfamilj. Runt halsen har de varsin korpvinge i en kedja. De har haft ett tufft liv med mycket bråk och problem.

 

Första dagen i skolan går allting fel men bröderna träffar även på den äldre mannen Magnar som direkt blir nyfiken på pojkarna. Magnar och hans syster Estrid är nämligen väktare till ett magiskt bibliotek. Mariefred är en magisk plats dit onda och goda krafter söker sig och bibliotekets väktare har som uppdrag att kämpa mot de onda krafterna. Magnar och Estrid har fått tecken på att bibliotekets nya väktare ska komma och alla tecken pekat mot Alrik och Viggo.

 

Nu börjar ett stort äventyr. I varje bok stöter Alrik och Viggo på olika väsen från den nordiska mytologin, bland annat nidstången som används till förbannelser och en myling som är anden efter ett mördat barn...
Kommer Alrik och Viggo klara av att kämpa mot ondskan?

 

Huruvida ni tror på varelserna från nordisk mytologi eller inte får ni bestämma själva. Vad som däremot är sant är att  Gripsholms slott ligger mitt i staden. Slottet var från början en borg men byggdes om till slott av Gustav Vasa i början på 1500-talet. I början på 1700-talet slutade slottet användas som kunglig bostad och blev istället ett fängelse. Men det är det inte längre. Nu för tiden kan man titta på konst i slottet. Det sägs att grå damen spökar på slottet. Men kusligare spöken än så hittar vi strax över vattnet i Gripsholms värdshus. Där händer ständigt mystiska saker. Stolar flyttar på sig, låsta dörrar öppnas, lampor tänds och flera gäster på värdshuset har berättat att de blivit omstoppade av osynliga händer på nätterna. På samma ställe som värdshuset ligger idag låg det för länge sedan ett kloster och det sägs att det är de gamla munkarna som spökar runt.

 

Det är elever från fyra skolor på Ekerö som läst och rapporterat in hittills.
Vill du också vara med på resan? Böcker är vårt bränsle så börja läsa och fyll i en lapp!

 

Källor
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/gripsholm, 2015-11-05
sv.wikipedia.org/wiki/Gripsholms_slott, 2015-11-05

Bildkällor

Kartbild från Google Maps, vägbeskrivning från Ekerö centrum till Gripsholms slott, 2015-11-05

Bokframsidor från Bonnier Carlsén, http://www.bonniercarlsen.se/Forfattare/l/asa-larsson1/, 2015-11-05

 


 

 

Audience:

Tags:

Written by: Memme Chatfield Thursday, November 5, 2015