Ekerö läser jorden runt - Andra stoppet!

Vi har läst 267680 meter! Det är nästan 27mil och vi har kommit fram till Kumla som ligger ganska precis mitt mellan Stockholm och gränsen till Norge. Egentligen har vi läst en bit förbi Kumla, kanske har vi läst oss så långt som fångarna på Kumlaanstalten lyckades rymma en sensommarnatt år 1972?

Kartbild över färd från Ekerö centrum till Kumla

 

Kumla är en ganska liten tätort. Så liten att den inte ens har någon egen nyhetstidning. Ändå är Kumla ett namn som de flesta känner igen, mycket på grund av Kumlaanstalten.
Kumlaanstalten är Sveriges största anstalt och en av få fängelser i Sverige som har högsta säkerhetsklass 1. Därför avtjänar många av Sveriges livsstidsfångar sitt straff på just Kumla.

 

Trots den enorma säkerheten har det hänt att fångar lyckats rymma. En av de största rymningarna skedde 18 augusti 1972. Fångarna som rymde hade inga tänger som de bröt upp galler med. De hade heller ingen hjälp utifrån som sprängde upp anstaltens väggar som på film. Faktiskt lyckades de lura till sig nycklar av vakterna. På kvällen låtsades en av fångarna att dörren till hans cell var låst och när vakterna inte såg smet han ut och öppnade dörrarna till flera andra celler. Fem fångar valde att stanna i sina celler trots att dörrarna stod vidöppna men femton fångar lyckades rymma hela vägen utanför anstaltens dörrar. Rymningen startade ett enormt polispådrag och till slut tillfångatogs alla fångarna igen.

 

Det har skett flera rymningar från anstalten. Vid en av rymningarna vet man att fångarna hade hjälp av någon i personalen. Men var inte orolig. Det har byggts till nya säkrare delar till anstalten så fångarna inte ska kunna rymma.

Ekerö läser jorden runt stopp 2

 

Det finns många böcker om att sitta i fängelse. En mycket populär bok här på Ekerö är Fånge på Alcatraz som handlar om en fånge i världens mest säkra fängelse. Han blir erbjuden att rymma, men frågan är om han vill? Boken är tunn och snabbläst och mycket spännande. Några andra mycket bra böcker är Klaras hemlighet och Utestängd som handlar om de som blir kvar utanför. Hur känns det att vara barn till någon som har begått ett brott och sitter i fängelse? Får man träffa en förälder som sitter i fängelse? Och vågar man berätta för någon?

Kolla med din bibliotekarie om de har någon av böckerna. De är så värda att läsa!

 

Källor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Anstalten_Kumla, 2016-01-25
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kumla, 2016-01-25
Bildkällor
Kartbild från Google Maps, vägbeskrivning från Ekerö centrum till Kumla, 2016-01-25
Bokframsidor från Adlibris, 2016-01-25

Audience:

Tags:

Written by: Memme Chatfield Monday, January 25, 2016