Boken kommer

Boken kommer är en kostnadsfri service för dig som är synskadad, långvarigt sjuk, rörelsehindrad eller av andra skäl inte kan ta dig till biblioteket.

Du anmäler ditt intresse till biblioteket och talar om vilka böcker du tycker om att läsa. Personalen på biblioteket plockar då ihop böcker efter dina önskemål eller intressen. Varannan månad får du böcker levererade hem till dig.

Du kan låna alla typer av böcker som finns i bibliotekets sortiment, vanliga böcker, lättlästa böcker med enkelt språk eller böcker med stor stil. Har du nedsatt syn eller annat handikapp så att du inte kan läsa vanliga böcker har du möjlighet att låna talböcker.

När du använder tjänsten ”Boken kommer” sparar vi din lånehistorik för att du inte ska få samma bok två gånger. Du kan när som helst begära att vi raderar din lånehistorik.

Vill du eller någon du känner ha Boken kommer?
Ring Nina på tel. 073-660 42 94

bild på bil

Böcker med stor stil

För dig som har svårt att läsa texten i vanliga böcker finns böcker med extra stor stil. Dessa böcker väger dessutom mindre än vanliga böcker.

Tjockare böcker är uppdelade i två delar för att de inte ska bli för tunga, så se till att du får med dig bägge delarna när du lånar.

Bild på storstilsbok

Talböcker: Daisy och Legimus

Talböcker är inläsningar av tryckta böcker som är framtagna för personer med lässvårigheter.

Vad är en talbok?

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) ansvarar för produktionen av talböcker. De görs i DAISY-format. Det innebär att du kan välja uppläsningshastighet, bläddra mellan sidor och kapitel plus att den minns var du slutade läsa sist. För att få tillgång till DAISY-skivans funktioner krävs en DAISY-spelare. Om du inte har en DAISY-spelare så fungerar skivan som en vanlig MP3-skiva.

Vem får låna?

Du som har svårt att läsa tryckta böcker får låna talböcker.

Talböcker dygnet runt

På biblioteken har vi en del talböcker i Daisy-format för utlån, men på websidan Legimus.se finns över 100 000 titlar tillgängliga för nedladdning. Du som är talbokslåntagare kan ladda ner böcker därifrån dygnet runt. Allt du behöver göra är att komma och registrera dig hos oss.

Legimus logotyp