Bilderböcker med olika tema

 1. Bilderböcker om miljö

  Skrivet av: Kerstin

  Många förskolor i kommunen arbetar med miljö i olika former. Det kan vara alltifrån maskar till hur vi är rädda om vår miljö och vad vi kan göra för att miljön ska bli bättre. Här är en lista över böcker som kan passa för miljöarbete för förskolebarn.

 2. Döden och sorg

  Skrivet av: Kerstin

  Att prata om döden och sorg kan kännas både jobbigt och skrämmande. Då kan det vara bra att ha en bok som utgångspunkt att läsa och sen prata om. Här finns bilderböcker som handlar om både sorg efter en vuxen som har dött eller ett kärt husdjur, men också bilderböcker som handlar om döden, vad händer när någon har dött, vad är döden och liknande frågor

 3. Regnbågstema

  Skrivet av: Kerstin

  Här är en lista på bilderböcker med regnbågstema. Böcker som berättar om olika typer av familjer, om olika sätt att leva tillsammans och böcker som berättar om barn som överskrider de traditionella könsnormerna.

 4. Skiljas

  Skrivet av: Kerstin

  Att skiljas är ett ämne som även tas upp i bilderböcker, men i bara ett fåtal böcker. Böckerna riktar sig främst till barn från 3 år och uppåt. Det finns även ett par böcker som är mer som faktaböcker som är för barn om hur det känns när föräldrar skiljer sig och hur det kan vara.

 5. Vara en bra kompis

  Skrivet av: Kerstin

  Vi får ofta frågan om böcker för de yngre barnen, främst i förskoleåldern, som ska handla om hur man är en bra kompis. Hur gör man när det uppstått en konflikt, hur löser man den, vad gör man om alla inte får vara med och hur känns det om man inte får vara med och leka. Nästan alla bilderböcker handlar om barn i vardagen, i deras egna värld, hemma eller i förskolan och för det mesta tillsammans med andra barn eller vuxna. Här är ett urval där det handlar mer uttalat om kompisar och vänskap.