Biblioteket tipsar

Ta del av personalens tips.

Vi på biblioteket tipsar gärna om bra böcker och filmer. Tveka inte att fråga!

Här kan du se vad som lånas ut mest på biblioteket just nu.
Du kan också läsa recensioner vi skrivit.

Skönlitteratur

 1. En ny tid

  Av: Jessen, Ida Tipsat av: Annika

 2. Gick obemärkt förbi

  Av: Hedström, Ingrid Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Ogräs rensar man ut. Det tar näring och plats från övriga växter, till ingen nytta. Efter första världskriget skulle ett friskt och modernt samhälle byggas. Den svenska folkstammen skulle växa sig frisk och stark. Några onyttiga människor som låg sina familjer och samhället till last fick inte finnas. När barn med till exempel epilepsi eller Downs syndrom uppnådde skolåldern, flyttades de därför från sina familjer till olika anstalter. Där delades de upp i två grupper, de bildbara som fick viss skolgång och så de andra. De defekta, de sinnesslöa, idioterna, de som betraktades som ogräs i samhället.

 3. Vi kom över havet

  Av: Otsuka, Julie Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Julie Otsuka skriver med ett vi-perspektiv om de postorderbrudar som kom från Japan under 1920- och 1930-talen. De reste med sina drömmar om ett rikare och mer bekvämt liv med eget hus och kanske till och med en bil. Verkligheten i Amerika blev för de flesta en annan med hårt arbete, många graviditeter, usla bostäder och kvinnoförtryck. Efter anfallet mot Pearl Harbor  i december 1941 internerades mer än hundratusen japaner och amerikanska medborgare med japanskt ursprung och sattes i läger ute i öknen. Det de ändå uppnått togs ifrån dem. De ansågs vara förrädare.

 4. Blybröllop

  Av: Paborn, Sara Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Bibliotekarien Irene Husvig är gift med kabeldragaren Horst sedan trettionio år. På det hela taget har de haft ett lugnt och tryggt liv tillsammans. Om man nu bortser från Horsts sätt att strunta i Irenes intressen och värderingar, hans inte alltid subtila elakheter som till slut får Irene att tröttna.

 5. Livbåten

  Av: Rogan, Charlotte Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Oceanångaren Empress Alexandra förliser ute på Atlanten 1914. Några av passagerarna och en matros lyckas rädda sig till en överlastad livbåt.

 6. Cigaretten efteråt

  Av: Engdahl, Horace Tipsat av: Nina

  "När man är riktigt skakad, hjälper bara en Camel utan filter, även om det är decennier sedan man egentligen slutade röka. Världens undergång skulle vara en fullt uthärdlig tanke om det bara vore möjligt att ta en cigarett efteråt."

Visa fler...

Facklitteratur

 1. Frågor jag fått om förintelsen

  Av: Fried, Hédi Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Vad var det egentligen som hände? Hur kändes det när du förstod på vilken plats du hamnat?

 2. Lyckliga i alla sina dagar

  Av: Björk, Nina Tipsat av: Nina

  Tekniken går framåt och ersätter mänsklig arbetskraft. Ökande arbetslöshet leder till en politik vars primära mål är att skapa jobb. Jordens resurser sinar samtidigt som vi uppmanas att konsumera allt ystrare. Det är en ekvation som inte går ihop.

 3. Bångstyriga barn

  Av: Dolk, Klara Tipsat av: Nina

  Klara Dolk har observerat en förskola där pedagogerna arbetar aktivt med genuspedagogik. Hon vill undersöka hur de pedagogiska intentionerna ser ut i praktiken. Vad händer när barnen gör motstånd mot de välmenande pedagogerna?

Visa fler...

Filmer

 1. Born to be blue

  Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Gillar du att lyssna på jazz? Gillar du att se Ethan Hawke briljera? I Born to be blue är Hawke mästerlig i sin roll som den supercoole jazzmusikern och sångaren Chet Baker.

 2. Lars and the Real Girl

  Tipsat av: Nina

  Vissa berättelser angriper mig på ett plan som inger mig hopp om någonting annat. Om ett annat språk, en annan tanke, en annan verklighet. Det här är en sådan. Och den är urgullig.

Visa fler...