Biblioteket tipsar

Ta del av personalens tips.

Vi på biblioteket tipsar gärna om bra böcker och filmer. Tveka inte att fråga!

Här kan du se vad som lånas ut mest på biblioteket just nu.
Du kan också läsa recensioner vi skrivit.

Skönlitteratur

 1. Ett litet liv

  Av: Yanagihara, Hanya Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Fyra unga män, JB, Malcolm, Willem och Jude, träffas på college. De väljer olika yrken, JB blir konstnär, Malcolm arkitekt, Willem skådespelare och Jude advokat. Förstås når de alla stor framgång inom sina respektive gebit.

 2. Svarthuset

  Av: May, Peter Tipsat av: Annika Einarsson

  Kriminalkommissarie Fin Macleod skickas till Isle of Lewis för att utreda ett brutalt mord som har en del likheter med ett nyligen begått mord i Edinburgh. Macleod är född och uppvuxen på den lilla ön i Yttre Hebriderna men har gjort allt för att för att lägga barn- och ungdomsårens minnen bakom sig. Tillbaka på ön visar det sig att hans plågoandar från skoltiden är kvar, liksom hans ungdomskärlek Marsaili.

 3. Bli som folk

  Av: Stoor, Stina Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Nio noveller som utspelar sig i ett Västerbotten lite på sidan av, där det är självklart att fånga grodor, packa in dem i en skokartong och ta med sig som födelsedagspresent till stadsbarnet. Eller där en flicka förvandlas till en björn ute på myren.

 4. Fyren mellan haven

  Av: Stedman, M. L Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Långt ut från Australiens sydvästra kust ligger den lilla ön Janus Rock. Dit kommer Tom Sherbourne 1920 efter fyra långa år som soldat i det stora kriget.

 5. Skildring av ett samhälle i förfall

  Av: Fallada, Hans Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Hans Fallada räknas som en av Tysklands stora författare under 1920- och 1930-talen. Han skriver om de obemärkta, småborgare och arbetare med små möjligheter att påverka sin situation.

 6. När ena sidan talar

  Av: Gulliksen, Geir Tipsat av: Nina - Ekerö centrum

  Berättelse om ett äktenskap är en påträngande bok. Jag känner mig närapå ockuperad när jag slår ihop den. Som litteraturstudent brukade jag närläsa böcker. Det är en teknik som går ut på att du läser en bok så många gånger och så noggrant att själva ploten nästan försvinner och då återstår endast retoriska figurer som lyfter eller döljer vissa symboler, skeenden eller fenomen. När det gällde den här boken räckte det med en genomläsning för att jag skulle känna att det fanns ett ord som dominerade över allt annat. "Penis." Just så, i obestämd form singularis.

 7. Om en kärlek starkare än döden

  Av: Gárdos, Péter Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  1945 kom den 25-årige Miklós Gárdos till Sverige efter att ha suttit i koncentrationsläger. Han vägde endast 25 kilo, saknade alla tänder och hade tbc.

Visa fler...

Facklitteratur

 1. Alltid lite till

  Av: Wallberg, Frida Tipsat av: Annika Einarsson, boxningsintresserad bibliotekarie

  Hon blev världsmästare som tonåring, hon försvarade sin titel två gånger, hon vann alla sina matcher som proffs. Utom den sista. 14 juni 2013 knockades Frida Wallberg så hårt under en WBC-match mot Diana Prazak att hon drabbades av en hjärnblödning.

 2. Ett rasande reportage om fattigdom

  Av: Zweigbergk, Charlotta von Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Beata som alltid betalat alla räkningar i tid och som aldrig förköpt sig på något, aldrig slösat med pengar, hamnar efter en tids sjukdom i ekonomiskt trångmål. Hon kan inte arbeta och har som egenföretagare lång karenstid. Är hon sjukskriven i fyra veckor, kan hon få sjukpenning från Försäkringskassan för en vecka. Två månader efteråt.

 3. 1947

  Av: Åsbrink, Elisabeth Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Ett ganska anonymt år, då ingenting särskilt hände. Eller? Elisabeth Åsbrink skriver om skeenden och tidslinjer från mellankrigstiden och fram till vår tid.

Visa fler...

Filmer

 1. Lars and the Real Girl

  Tipsat av: Nina

  Vissa berättelser angriper mig på ett plan som inger mig hopp om någonting annat. Om ett annat språk, en annan tanke, en annan verklighet. Det här är en sådan. Och den är urgullig.

 2. Vi måste prata om Kevin

  Tipsat av: Nina

  Som småbarnsmamma är det svårt att inte känna skuld för de där tillfällena när tålamodet tryter, de irriterade blickarna och den hårda tonen som jag ibland ger mitt barn. Och oro för att jag kanske inte är kapabel att skapa den där trygga och harmoniska miljö som jag anser att alla barn har rätt att växa upp i. Jag ser det nu. Och jag skulle se det ännu tydligare om mitt barn växte upp begick handlingar jag föraktade.

Visa fler...