Biblioteket tipsar

Ta del av personalens tips.

Vi på biblioteket tipsar gärna om bra böcker och filmer. Tveka inte att fråga!

Här kan du se vad som lånas ut mest på biblioteket just nu.
Du kan också läsa recensioner vi skrivit.

Skönlitteratur

 1. En ny tid

  By: Jessen, Ida Review by: Annika

 2. Gick obemärkt förbi

  By: Hedström, Ingrid Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Ogräs rensar man ut. Det tar näring och plats från övriga växter, till ingen nytta. Efter första världskriget skulle ett friskt och modernt samhälle byggas. Den svenska folkstammen skulle växa sig frisk och stark. Några onyttiga människor som låg sina familjer och samhället till last fick inte finnas. När barn med till exempel epilepsi eller Downs syndrom uppnådde skolåldern, flyttades de därför från sina familjer till olika anstalter. Där delades de upp i två grupper, de bildbara som fick viss skolgång och så de andra. De defekta, de sinnesslöa, idioterna, de som betraktades som ogräs i samhället.

 3. Vi kom över havet

  By: Otsuka, Julie Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Julie Otsuka skriver med ett vi-perspektiv om de postorderbrudar som kom från Japan under 1920- och 1930-talen. De reste med sina drömmar om ett rikare och mer bekvämt liv med eget hus och kanske till och med en bil. Verkligheten i Amerika blev för de flesta en annan med hårt arbete, många graviditeter, usla bostäder och kvinnoförtryck. Efter anfallet mot Pearl Harbor  i december 1941 internerades mer än hundratusen japaner och amerikanska medborgare med japanskt ursprung och sattes i läger ute i öknen. Det de ändå uppnått togs ifrån dem. De ansågs vara förrädare.

Show more...

Facklitteratur

 1. Frågor jag fått om förintelsen

  By: Fried, Hédi Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Vad var det egentligen som hände? Hur kändes det när du förstod på vilken plats du hamnat?

Show more...

Filmer

 1. Born to be blue

  Review by: Annika Einarsson, bibliotekarie

  Gillar du att lyssna på jazz? Gillar du att se Ethan Hawke briljera? I Born to be blue är Hawke mästerlig i sin roll som den supercoole jazzmusikern och sångaren Chet Baker.

 2. Lars and the Real Girl

  Review by: Nina

  Vissa berättelser angriper mig på ett plan som inger mig hopp om någonting annat. Om ett annat språk, en annan tanke, en annan verklighet. Det här är en sådan. Och den är urgullig.

Show more...