Barnens eget bibliotek fyllde sju år!

Söndagen den 12/4 firade Barnens eget bibliotek i Stenhamra sin sjuårsdag med traditionellt och välbesökt kalas. Ekerö Kulturskola firade biblioteket med sång och musik, och biblioteket bjöd dagen till ära alla barn på plättar med sylt!

I samband med att Barnens eget bibliotek i Stenhamra invigdes i april 2008 så inrättade Ekerö Kultur, där Ekerö Bibliotek ingår, en särskild utmärkelse ” Barnens eget Trolldiplom” som sedan dess årligen tilldelas en konstnär ”som i sitt konstnärskap förtjänstfullt  bidrar till att barnens värld är och får vara förtrollad”.

Trolldiplomet delas ut i samband med firandet av Barnens eget biblioteks födelsedag, och i år fick författaren och illustratören Gunilla Bergström ta emot Trolldiplomet, handritat av Stina Wirsén. Utdelare i år var Gunilla Lindberg, ordförande i Kultur och Fritidsnämnden i Ekerö.

Gunilla Bergström är en av de mest lästa svenska barnboksförfattarna och hennes böcker om Alfons Åberg har sedan den första boken 1972 lästs av många miljoner barn världen över och översatts till 30-talet språk.  Hon har fått emotta många fina priser, bland annat Astrid Lindgrenpriset 1981, Grammis 1988 och Regeringens förtjänstmedalj Illis Quorum 2012. Och nu alltså även Barnens eget Trolldiplom.

”Det är roligt att få bli belönad av ett så levande bibliotek” sade Gunilla Bergström vid diplomutdelningen ”särskilt i dessa dagar då det är så viktigt att barn inspireras till att läsa!”

Men hon tycker att alla borde få ta del av läsandets magi, inte bara barnen.
”Jag tycker att även vuxna måste få tillgång till förtrollad läsning. Torgny Lindgren är ett lysande exempel på en stor berättare som kan förtrolla - och naturligtvis Selma Lagerlöf!” avslutar Gunilla Bergström

Bild på när gunilla bergström får sitt trolldiplom

 

 

 

 

 

 

 


”Det är roligt att få bli belönad av ett så levande bibliotek” sade Gunilla Bergström vid diplomutdelningen ”särskilt i dessa dagar då det är så viktigt att barn inspireras till att läsa!”


 

Audience:

Tags:

Written by: Nina Sundberg Monday, April 13, 2015