5A skriver sant- eller falskthistorier

Finns det ett djur som till hälften är ett spöke? Hur dog egentligen dinosaurierna ut? Och kan man verkligen dö av att äta kanelbullar? Läs 5As spännande sant- eller falskthistorier. Svaren klickar ni fram under varje historia men tjuvkika inte utan att gissa!

Varning kanel!

Av I.J.


-Hej! Du kanske gillar att äta olika maträtter med kryddan ”kanel” i. Men... Varning! I kanel finns ämnet ”kumarin” som kan skapa svåra leversjukdommar. Om du hittar en burk kanel hemma i någon vrå så ska du genast lämna in den till närmsta mataffär som sedan kommer skicka kanelen vidare till närmsta laboratorium. Där kommer de ta prover och kontrollera om det finns mycket kumarin i kanelen. Om antalet procent kumarin är lågt så kan kanelen användas, annars kommer kanelen rensas från kumarin innan den kan användas. Obs: Gäller endast kassiakanel!

Klicka här för svaret!

 

Spökdjurens utveckling

Av A.L.

 

Spökdjuret är en väldigt liten del av apsläktet. Vad vi vet finns det bara tre sorters spökdjur. Spökdjur är mer primitiva än andra apor vilket betyder att dom är närmre ursprungsapan. Spökdjuren kände att dom hamnade efter i utvecklingen så dom gick till de mörka gudarna och bad dom att göra så att spökdjuren kom ikapp. De mörka gudarna använde sin mörka magi och gjorde så att spökdjuren kom ikapp, men en sak berättade dom inte, det var att de mörka gudarnas magi gjorde så att alla spökdjur blev spöken men ingen kunde knappt se någon skillnad. Deras utseende förändrades ganska lite, de fick knotiga fötter och händer och deras blick blev stirrande. De blev totalt förändrade inuti, dom blev själviska. Spökdjuren gick tillbaka till de mörka gudarna och bad om att få bli vanliga igen. De mörka gudarna sa att ni kan bli normala igen om ni kommer ikapp utvecklingen själva, men det gjorde dom aldrig. Så vem vet vad som kommer hända med spökdjuren? Kanske kommer dom ikapp utvecklingen en dag och får bli normala igen.

Klicka här för svaret!

 

Audience:

Tags:

Written by: Memme Chatfield Thursday, October 22, 2015