1947
Ett ganska anonymt år, då ingenting särskilt hände. Eller? Elisabeth Åsbrink skriver om skeenden och tidslinjer från mellankrigstiden och fram till vår tid.
1947 diskuteras en delning av kronjuvelen i det brittiska imperiet. Det ska bli en hinduisk stat och en muslimsk. Den muslimska staten ska i sin tur delas i två delar, Östpakistan och Västpakistan. De separeras av det väldiga landet Indien.
1947 är året då Storbritannien försöker hindra judiska flyktingar att ta sig till Palestina. 1920 hade britterna fått i uppdrag av Nationernas förbund att förvalta Palestinamandatet. Flyktingarna fraktas tillbaka över Medelhavet till Frankrike och placeras i läger. Britterna är utleda på våldet och de enorma kostnaderna för militären. De drar sig ur mandatet och överlåter problemen till FN.
1947 är året då tyska nazister smugglas ut från Europa via Sverige till Argentina för att undkomma rättvisan.
I Italien, Sverige, Storbritannien, Frankrike, Danmark, Norge, Spanien samlas fascister och nazister efter nederlaget i kriget.
I Egypten har den unge Hasan al-Banna skapat det muslimska brödraskapet.
Eleanor Roosevelt arbetar med att försöka stoppa alla kommande krig. Hon och hennes arbetsgrupp försöker sammanställa tidigare kunskap om människans friheter, göra en förteckning över de mänskliga rättigheterna.
1947 är året då Christian Dior lanserar The New Look och gör succé samtidigt som han blir kritiserad för all tygåtgång. Det är fortfarande ransonering på det mesta och Diors kläder anses av många vara oanständigt lyxiga.
Simone de Beauvoir började arbeta på det epokgörande verket Det andra könet. Hon gör en resa till USA och träffar sitt livs kärlek Nelson Algren i Chicago.
Billie Holliday spelar in New Orleans, en film som skulle kunna handla om jazz, med musiken som både språk och innehåll. Istället klipps scen efter scen bort och kvar blir något som Holliday försökt fly från hela sitt liv, en stereotyp om svarta hembiträden och vita herrskapsfolk.
Thelonius Monk kallas kungen av bebop.
1947 skriver Eric Blair romanen 1984 under sin pseudonym George Orwell.
Månad för månad går Elisabeth Åsbrink genom alla viktigare händelser. Det är gediget, välskrivet, faktaspäckat utan att vara tungläst - och fantastiskt intressant.