Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

Resurser för lärare

Här samlar vi resurser relevanta för lärare. Det är lexikon och uppslagsverk men även länkar till filmmaterial, lärarhandledningar och andra lärresurser.

Allmänna resurser

NE Skola

Nationalencyklopedien på nätet är ett ständigt uppdaterat uppslagsverk. Du kan även streama utbildningsfilmerfilmer från URs arkiv direkt från hemsidan. Skaffar du en egen inloggning kan du komma åt NE Skola hemifrån.

Skolmedia

Skolmedia samlar de gratismaterial från myndigheter och företag som finns. Man måste registrera sig för att komma åt det men det är gratis. Materialet är fritt att laddas ner och användas i skolan.

Swedish Film License Alla skolor på Ekerö har avtal med Swedish Film License. Detta innebär att skolorna får visa spelfilmer producerade av de största bolagen fritt i klassrummet. Det spelar ingen roll hur du får tag på filmen utan du kan köpa, hyra, låna eller ta med hemifrån(så länge det är lagligt, dvs inte olaglig nedladdning). På Swedish Film Licence webbsida ser du vilka bolag som är aktuella. Du kan alltid kontakta Skolbibliotekcentralen om du vill ha hjälp!

Modersmål

World stories

 

Här finns inlästa sagor på flera olika språk. Berättelserna kan laddas ner som PDF eller lyssnas på direkt på sidan.

Skolverket om modersmål

Här finns inlästa sagor på många språk. Här finns även allmän fakta om modersmålsundervisning och styrdokument.

Wiki om modersmål Samlade lärresurser på många olika språk. Wikin drivs av Hjulsta skolas skolbibliotekarier.

Svenska

Skolbibliotekcentralen

 

Från skolbibliotekscentralen kan du låna gruppläsningsböcker på svenska och böcker på de fem största hemspråken i kommunen: Spanska, Franska, Persiska, Engelska och Finska.

Alex författarlexikon

På Alex Författarlexikon kan du söka information om svenska och utländska författare. Det finns även boktips och ett väldigt bra bok-quiz på sidan. Träkvista skola och Uppgård skola har tillgång till författarlexikonet Alex. Fråga din bibliotekarie om inloggningsuppgifter.

Lärarhandledning till Katitzi Lärarhandledning till de två första böckerna om Katizti. Katitzi är skriven av Katarina Taikon om hennes uppväxt som rom i Sverige på 30- och 40-talet. Böckerna tar upp diskussionsämnen om ojämlikhet, segregation utanförskap och barns utsatthet. Materialet är anpassat för år F-6.


 

NO

Naturvårdsverket

Här finns det lektionsupplägg för varje enskilt miljömål som tagits fram av stiftelsen Håll Sverige rent och Naturvårdsverket. Uppgifterna varierar att passa för åk 4-6 och 7-9. På sidan finns även en matris för koppling mellan miljökvalitetsmål och Lgr 11 som skolverket har tagit fram.

Rymdstyrelsen

Rymdstyrelsen har samlat länkar till olika teman om rymden där det finns lärarhandledningar och övningsuppgifter att ladda ner. Det finns material som är anpassat för låg, mellan och högstadiet.

Rovdjursskolan

 

På Rovdjursskolan finns fakta om björnar, vargar, järvar och lodjur. Här finns också lärarhandledningar och övningar. Bilderna får användas i skolarbete om eleverna skriver fotografens och källans namn.

SO

SO-biblioteket

SO-biblioteket är ett digitalt läromedel inom SO-ämnena. OBS att du måste klicka dig till sidan genom ikonen som finns på skrivbordet på skolans datorer för att logga in!

Landguiden

Landguiden är den digitala versionen av skriftserien Länder i fickformat. Här hittar du information om geografi och politik. Går du in på sidan på en skoldator är du automatiskt inloggad.

Jag vill veta

 

På jag vill veta finns information om brott och att vara brottsoffer. Sidan riktar sig direkt till barn i åldern 4-7, 8-13 och 14-17 och har en panikknapp uppe i högra hörnet som snabbt tar dig till youtube.

Lärarhandledning till 8 SIDOR Lärarhandledning till den lättlästa nyhetstidningen 8 SIDOR. Handledningen är utformad från åk 7 och uppåt och kopplar övningarna till Lgr11