Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

Länkar

Länkar
NE skola

Det här är Nationalencyklopedien på nätet, ett ständigt uppdaterat uppslagsverk. Här kan du söka på de flesta ord direkt i sökrutan. Ibland kommer du till en träfflista först, klicka på det ord du vill veta mer om för att komma till artikeln. Ett tips är att välja ENKEL i vänstermenyn för att få lagom mycket information. Du kan även testa att söka enklare fakta i NE junior

8 SIDOR Här hittar du lättlästa nyheter och artiklar

Geografi

Världens länder NE har en sida där du kan hitta fakta om länder i världen. Du kan också jämföra två länder med varandra.

Djur och natur

Rovdjursskolan

 

På Rovdjurskolan finns fakta om björnar, vargar, järvar och lodjur. Bilderna får du använda i skolarbete om du skriver fotografens och källans namn.

NatureGate

 

På Naturegate kan du leta fakta om fåglar, fjärilar, fiskar, träd och buskar och blommor. Du kan också identifiera arter och lyssna på fågelläten.

Fågeln

Här kan du lära dig mer om Sveriges fåglar.

Naturhistoriska museet om geologi

Här kan du läsa fakta om bergarter, vulkaner, jord, meteoriter, jordbävningar och jordens utveckling.

Sveriges geologiska undersökningar om geologi

Här kan du läsa fakta om berg, vatten, jord, meteoriter, jordbävningar och hur klimatet i Sverige har förändrats över tiden.

Historia och forntiden

SAU om Arkeologi

 

Här kan du lära dig om forntiden och hur en arkeolog arbetar. Läs om stenålderns jägare och samlare, våra första bönder, bronsåldern och järnåldern.

Vikingar och Ekerös lokalhistoria

Ekerös historia

 

På Ekerö kommuns webbsida kan du läsa om Ekerös historia fram till idag.

Kulturmiljöer i Stockholm

 

På Stockholms läns museums webbsida kan du söka texter om olika kulturmiljöer i Stockholm. Välj till exempel Ekerö i rullgardinsmenyn eller skriv ditt område i sökrutan!

Stockholms länsmuseum

Här kan du också söka historiska och moderna bilder från hela Stockholms län. De flesta bilderna får du använda i ditt skolarbete om du skriver fotografens namn.

Länets historia Stockholms länsmuseum har en faktabank med kortfattad fakta om olika perioder i länets historia. Från istiden till modern tid. Klicka i kolumnen till vänster efter den tidsperiod du letar efter. Det finns såklart en sida om vikingatiden.

SO-rummet om vikingatiden

 

Här kan du lära dig om vikingatiden. Längst ner på sidan hittar du en ruta med korta fakta och kluriga uppgifter.

Kropp och känslor

Topp till tå

 

 Fakta om kroppen.

Miljö

Tekniska museet

 

På Tekniska museets webbsida om energi kan du hitta information om vågkraft, vattenkraft, solvärme, vindkraft, kärnkraft, geoenergi, fjärrvärme, bioenergi kol, olja & naturgas. Under fliken De gyllene åren kan du även läsa om hur vi använde energi förr i tiden. Under fliken Klimatlabbet kan du läsa om hur vi människor lever påverkar miljön, och vad vi kan göra för att minska det.

FAKTABASEN

 

Energimyndigheten har en faktabas för barn och unga. Här kan du läsa om energi, miljö och klimat.

Uppfinnare

Tekniska museet om uppfinnare

På Tekniska museets webbsida kan du hitta fakta om svenska uppfinnare.  På sidan finns tips för dig som själv vill bli uppfinnare!

PRV

På Patent- och registreringsverkets hemsida finns fakta om svenska uppfinnare.

Företagsamheten

Här kan du läsa om några svenska kvinnliga uppfinnare och deras uppfinningar.

Språk

SPRK

Här kan du öva på franska, engelska, spanska och tyska.

NEs ordböcker

Här kan du översätta ord till och från svenska och en mängd andra språk.