Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

Svenska

Här hittar du lexikon, svenska ordlistor, rättstavningshjälpmedel och andra resurser inom ämnet svenska.

NE Skola Det här är Nationalencyklopedien på nätet, ett ständigt uppdaterat uppslagsverk. Här kan du söka på de flesta ord direkt i sökrutan. Ibland kommer du till en träfflista först, klicka på det ord du vill veta mer om för att komma till artikeln. Ett tips är att välja ENKEL i vänstermenyn för att få lagom mycket information. Du kan även streama filmer från URs arkiv direkt från hemsidan. SKaffar du en egen inloggning kan du komma åt NE Skola hemifrån.
Alex författarlexikon På Alex Författarlexikon kan du söka information om svenska och utländska författare. Det finns även boktips och ett väldigt bra bok-quiz på sidan. Träkvista skola och Uppgård skola har tillgång till författarlexikonet Alex. Fråga din bibliotekarie om inloggningsuppgifter.
Svenska Akademiens Ordlista Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) är Sveriges största ordlista. Klicka in här för att kolla stavning, böjning och betydelse av ord.
TT-språket TT-språket är en samling skrivregler till hjälp för alla som skriver. Reglerna är utformade för TT:s egna medarbetare, men de följs i stor utsträckning inom press, radio, tv och nyhetssajter på internet. TT-språket får användas fritt. Passar bäst för dig som går i 6an och uppåt.

Dialekter, sociolekter och slang

NE om dialekter, sociolekter och slang Sök på dialekter, sociolekt och slang på Nationalencyklopedien. Kolla även på relaterade artiklar i högerspalten!
Våra svenska dialekter Här kan du lyssna på över 100 olika svenska dialekter. Klicka på "Välj ett landskap eller en ort" i sidans överkant för att hitta de olika dialektproverna.
Slangopedia Slangopedia är en fri ordbok för slang och det inofficiella språket. Här finns exempel, förklaringar, ursprung och synonymer till slanguttryck. Slangopedia är en wiki vilket innebär att det är användarna själva som skriver innehållet.
Bibblan svarar om dialekter, sociolekter och slang Bibblan svarar har svarat på många frågor om språk. Sök på dialekt, sociolekt och slang i deras svarsarkiv.
Dialekter Vad är en dialekt? Hur låter standardspråk? Är dialekterna likadana nu som förr i tiden? Det här är sidan för dig som vill veta mer om dialekter. Du kan också lyssna på svenska dialekter.

Minoritetsspråk

NE om minoritetsspråk

Sök på Nationalencyklopedien om Sveriges officiella minoritetsspråk: finska, jiddisch, romani (romani chib) , samiska och meänkieli (tornedalsfinska). 

Lyssna på minoritetsspråken

Här kan du lyssna på minoritetsspråken. Klicka på det språk du vill lyssna på i toppmenyn. Det är finska, jiddisch, romani (romani chib) , samiska och meänkieli (tornedalsfinska) som är Sveriges officiella minoritetsspråk.

Minoritet

Här kan du läsa om Sveriges minoriteter. Sidan innehåller mycket information, kolla särskilt under respektive minoritet: judar, romer, samer, sverigefinnar, tornedalingar och FAQ - vanliga frågor om minoritetsspråk.

Samer

Om de samiska språkens historia och språken idag. Det går att välja lättläst version av texterna.

 


 

CS Library-RSS

Boktips

 1. Förändring som skrämmer

  Klicka här för att läsa mer om tipset Förändring som skrämmer.
  Laestadius, Ann-Helén

  Kiruna måste flytta. Fast det är inte en flytt egentligen, det är snarare husen som måste rivas och människorna som…

 2. En berättelse om hur det är att födas in i fel kropp

  Klicka här för att läsa mer om tipset En berättelse om hur det är att födas in i fel kropp.
  Russo, Meredith

  Amanda behöver en ny start. Verkligen. Efter att ha blivit misshandlad i ett offentligt badrum känns det som ett måste,…

 3. Studien av en sällsynt mamma

  Klicka här för att läsa mer om tipset Studien av en sällsynt mamma.
  Thydell, Johanna

  Moa var bara två år när hennes mamma lämnade henne. Fjorton år går och plötsligt, från ingenstans, hör hon av sig: hon…

 4. Mazerunner - I dödens labyrint

  Klicka här för att läsa mer om tipset Mazerunner - I dödens labyrint.
  Dashner, James

  Thomas vaknar i en hiss helt utan minne...

 5. Divergent

  Klicka här för att läsa mer om tipset Divergent.
  Roth, Veronica

  Spännande bok som utspelar sig i en framtida Chicago där samhället är uppdelat i falanger.