Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

SO

Här hittar du uppslagsverk, hemsidor och andra resurser inom ämnet SO.

NE Skola Det här är Nationalencyklopedien på nätet, ett ständigt uppdaterat uppslagsverk. Här kan du söka på de flesta ord direkt i sökrutan. Ibland kommer du till en träfflista först, klicka på det ord du vill veta mer om för att komma till artikeln. Ett tips är att välja ENKEL i vänstermenyn för att få lagom mycket information. Du kan även streama filmer från URs arkiv direkt från hemsidan. SKaffar du en egen inloggning kan du komma åt NE Skola hemifrån.
8 SIDOR Lättlästa nyheter och tidningsartiklar.

Geografi

SO-rummet

 

I SO-rummet kan du läsa mängder med fakta om kartor, väder, energi och miljö.

Landguiden

På landguiden hittar du information om geografi och politik. Klicka dig fram till rätt land via kartan på startsidan. Går du in på sidan på en skoldator är du automatiskt inloggad.

Världens länder Nationalencyklopedin har en egen sida för världens länder. Här kan du bland annat hitta fakta om länder i världen och jämföra två länder med varandra.
Globalis Globalis svenska sida drivs av Svenska FN-förbundet. Här kan du skapa egna kartor och grafer. Du kan också leta information om länder och konflikter i världen.
Världskoll Svenska FN- förbundet arbetar med globala utvecklingsfrågor. Här presenterar de den statistik de här. Klicka på sidan för att se vilket håll utvecklingen har gått sedan 90-talet. Har tillgången till rent vatten ökat eller minskat i världen, vad tror du?

 

Historia

Historiska museet om vikingar

 

Här kan du läsa om vikingatiden. Hur människorna levde och klädde sig, vilka ritualer de hade och hur de bodde.

Landguiden om Sveriges historia

 

Här kan du läsa om Sveriges historia. OBS att det är en kort och sammanfattande artikel. Du kan behöva söka dig vidare till fler källor.

NE om historia

 

NE har många och bra artiklar om historiska händelser. Sök efter den historiska händelse du är intresserad, använd dina läromedel för att hitta bra sökord. Du kan till exempel läsa om stormaktstiden, vikingatiden, antiken, . Kolla även relaterade artiklar i högerspalten.

SO-rummet I SO-rummet kan du läsa mängder med fakta om världens historia från stenåldern till nutid. Klicka dig runt via menyn till vänster.

Lag och rätt

Lagboken

 

Här kan du läsa Sveriges lagbok. Du kan söka efter lagar eller klicka dig fram i alfabetisk ordning.

Brottsrummet

 

Här kan du läsa om brott, lagar och regler. Här finns också en ordlista med termer som är bra att veta. Sidan riktar sig speciellt till dig som är ung.

Jag vill veta

 

På Jag vill veta finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här får man också veta vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.  Sidan har en panikknapp uppe i högra hörnet som snabbt tar dig till youtube.

Politik och hur Sverige styrs 

NE Skola

På NE finns mängder med artiklar om politik och hur Sverige styrs. Sök på till exempel regeringenblockpolitik, opposition, val, demokrati,

Landguiden

Landguidens information är geografiskt uppdelad. Klicka in på det land du vill veta mer om och välj bland de rubriker som har med politik att göra. Kolla till exempel Sveriges politiska system eller aktuell politik.

SO-rummet

I SO-rummet kan du läsa om demokrati, politik, mänskliga rättigheter, lag och rätt.

Val.se

Det här är Valmyndighetens officiella webbsida. På sidan kan du se valresultat och läsa om det svenska valsystemet. På sidan finns en ordlista för ord och valtermer som är bra att veta.

Regeringen

Det här är regeringens officiella webbsida. Här kan du läsa om hur Sverige styrs och det finns även en bra ordlista.

Alla väljare På 8 sidors valspecial Alla väljare kan du läsa lättläst fakta och nyheter om svensk politik. Du kan även skicka in egna frågor till sidan!

Rundvandring i Sveriges riksdag

Här kan du gå en rundvandring i Sveriges riksdag! Klicka på bilden för att se rummen och läsa om riksdagens arbete, historia, konst och arkitektur. 

Sveriges politiska partier och ledamöter

På Sveriges riksdags officiella webbsida kan du läsa om Sveriges partier och ledamöter.

 

Religion

SO-rummet

 

I SO-rummet kan du hitta fakta om världens religioner, folktro, sekter och livsfrågor.

NE om religion

 

På NE kan du läsa en kort och bra definition av vad religion är. Du kan också läsa om de största världsreligionerna Buddhism, Hinduism, Islam, Judendom och Kristendom.

NE om världens religioner På NE kan du också hitta fördjupande information om de största världsreligionerna. Du kan jämföra likheter och skillnader i exempelvis hur religionerna beskriver hur världen skapades. Du kan också läsa mer om de olika religionernas inriktningar.


Socialpolitik

NE Skola På NE kan du läsa om vad socialpolitik innebär i Sverige. Kolla även relaterade artiklar om hemlöshet, välfärd.
Globalportalen
På Globalportalen kan du hitta information om bland annat Jämställdhet, flyktingar, mänskliga rättigheter, global handel, miljöfrågor osv. På varje sida kan du hitta artiklar och nyheter i ämnet. Till höger kan du hitta en karta över platser i världen där ämnena är aktuella, samt en lista över de organisationer som har det ämnet som fokus. Globalportalen drivs av de hjälporganisationer som är representerade på sidan och får bidrag från SIDA.
Landguiden Landguidens information är geografiskt uppdelad. Klicka in på det land du vill veta mer om och välj bland de rubriker som har med socialpolitik att göra. Kolla till exempel sociala förhållanden och seder och bruk.
Stockholm stadsmission om tiggeri Stockholms Stadsmission är en av de organisationer med störst erfarenhet av att möta EU-medborgare som lever i utsatthet. Här kan du läsa deras samlade erfarenheter.
NE om jämställdhet På NE kan du läsa om jämställdhet. Kolla även relaterade artiklar om könsdiskriminering, jämställdhetspolitik