Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

För pedagoger

Ekerö bibliotek har ett brett samarbete med förskolorna som finns i Ekerö kommun. Vi erbjuder förskolorna ett flertal tjänster och aktiviteter förutom vanliga biblioteksbesök som ni alltid är välkomna att göra. Är det något ni saknar eller undrar över hör av er så hjälper vi till.

 

Extra öppet för förskolorna

Biblioteket i Ekerö C har öppet varje onsdag kl. 09 – 10 för enbart förskolan. Man behöver inte boka innan man kommer, utan kan bara komma.
Vill ni komma tidig tid en annan dag så ring, 08 - 560 393 00/01 och hör efter om det går, så ska vi försöka ordna det.
Barnens eget bibliotek i Stenhamra har varje tisdag öppet kl. 09 – 11.30 enbart för förskolor.  Då kan också sagostund erbjudas.

Bokpuffar

Bokpuffar är bokpåsar som innehåller upp till 12 böcker  av samma bilderbok samt samma bok som flanosaga.
Det är tänkt att man tillsammans med barnen kunna läsa boken, pedagogen läser boken högt och varje barn får en egen bok att titta i. 
Därefter arbeta vidare med boken t. ex. rita och måla, skapa figurer, leka sagan etc. Det finns förslag på hur man kan arbeta med böckerna.
Man får låna bokpuffskassen upp till 3 månader.


Långlån av böcker

Förskolorna får låna böcker som barnbibliotekarien (eller ni själva) plockar ihop, 30 – 100 böcker som man får låna en längre tid, 3 månader, på förskolan.
Vill ni att vi plockar ihop böcker så hör av er.


Temaböcker

Arbetar ni med något särskilt tema i förskolan, t. ex. myror, hajar, troll, kompisar, så plockar barnbibliotekarien gärna ihop böcker om det ämnet.
Även här kan man få längre lånetid.

 

Böcker på andra språk

Biblioteket har böcker på andra språk än svenska t. ex. polska, arabiska, thailändska  m. fl. Även de böckerna kan få lånas på längre lånetid.
Vissa böcker kan man få på både svenska och ett andra språk tex polska. Då kan barnen låna hem boken på sitt språk och läsa hemma med de vuxna och
man kan läsa samma bok i förskolan på svenska.

 

Minibio

Minibio är korta (10-30 min) kvalitetsfilmer för yngre barn 3 – 5 år som vi visar för förskolebarn på onsdagar och torsdagar på Biblioteket i Ekerö C. Man måste boka filmvisningar i förväg. Bokas på kerstin.lidman@ekero.se

 

Sagostunder/berättarstunder

Barnbibliotekarien erbjuder sagostunder (4st) antingen på förskolan eller på biblioteket. Vid sagostunderna får man låna material som knyter an till sagorna.
Det kan vara utklädningskläder, figurer eller böcker som man mellan sagostunderna, tillsammans med barnen återberättar, leker eller gestaltar sagan med.

 

Levande sagor

Levande sagor är sagostunder där barnen tillsammans med Frida Eriksson som är teaterutbildad, både får lyssna på sagan och leka med i den.  Barnen får träffa nya och gamla sagofiurer och följa med på deras äventyr i Sagolandet. Man får hälsa på prinsessor, springa från drakar och skratta åt klumpiga troll.
Tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 09.00-09.30, på Biblioteket i Ekerö c.
Föranmälan krävs: frida.eriksson@ekero.se


 

Bokpåsar

På förskolor som ligger långt från biblioteken erbjuder vi bokpåsar (kassar med bilderböcker i) som barn och föräldrar kan låna med sig hem. Bokpåsarna byts ut efter ca ett år. Det är ett enkelt sätt för föräldrar och barn att få till sig böcker.

 

Femårsvisningar

Femårsgrupperna på förskolorna inbjuds till ett lekfullt sagoäventyr på biblioteket. De får följa ett magiskt snöre som ringlar sig fram på barnavdelningen och hjälpas åt att hitta en borttappad saga. När de hittat sagan sitter vi på sagomattan och sagan berättas. Inbjudningar skickas ut under höstterminen.

 

Förskoleklassbesök
Under vårterminen bjuds alla förskoleklasser in till biblioteket för visning av biblioteket, få bibliotekskort och får höra saga på sagomattan. Vid besöket får barnen också en gåvobok från biblioteket. Det finns också möjlighet att barnen får låna med en bok hem.

 

Diabilder, flanosagor och ljudböcker

Finns också att låna på biblioteken.