Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

Om kommunens arkiv

Redan 1766 beslöt man att medborgarna i Sverige skulle ha tillgång till myndigheternas handlingar.  Men för att det ska fungera måste man ha ordning och reda på handlingarna och till det behövs arkiv.
Kommunens arkiv innehåller nästan 1200 hyllmeter handlingar från 1863 (det år då kommunerna bildades) och fram till idag. Med undantag av en liten mängd handlingar är alla dessa tillgängliga för den som är intresserad. Här finns till exempel alla protokoll med beslut från de politiska nämnderna men också betyg från skolorna och olika former av register och ansökningar. Från början bestod det som idag är Ekerö kommun av inte mindre än åtta kommuner: Adelsö, Munsö, Ekerö, Lovö, Färingsö, Skå, Sånga och Hilleshög. År 1952 gjorde man den första sammanslagningen och åtta kommuner blev två: Ekerö och Färingsö. En kommun blev det 1971.
Handlingarna från alla dessa kommuner finns nu samlade i kommunens arkiv och dit kan man komma för att forska i dem med handledning av kommunarkivarien.


Är du intresserad av att ta del av handlingar från kommunarkivet så beställer du tid hos kommunarkivarie Anneli Brattgård på telefon 08-124 571 52 eller mail anneli.brattgard@ekero.se

Nedan finns smakprov vad som kan finnas där.

CS Library-RSS

Ur arkivet

 1. Vem var arbetskarlen Anders Pettersson?

  arkivdokument angående kostnaden för anders pettersons jordfästning

  Historien är full av människor som tagit plats och lämnat spår som finns kvar i generation efter generation. Men så finns de som dyker upp och försvinner lika diskret som ett andetag. Vem var arbetskalen Anders Petterson?

 2. Läppstift på dagordningen i Färingsö skolstyrelse 1959

  bild på arkivdokument

  Vad pratas det om för ordningsregler på skolorna idag? 1959 diskuterades det läppstift i Färingsö.

 3. Priset för en semla

  bild på semla

  Snart infaller fettisdagen och man kan fundera över vad en normalsemla kostar idag.

 4. En okunnig barnmorska

  Inscannat arkivdokument

  Skrivelsen till Färentuna kommunalnämnd 1881 kräver att man säger upp hustrun Johansson som inte klarar av sitt uppdrag som traktens barnmorska.