Minneslista

Du har 0 verk i listan.

Visa minneslistan

Start för innehåll

Bli som folk

Omslagsbild för Bli som folk
Titel: Bli som folk
Av: Stoor, Stina
Klicka för att sätta betyg på Bli som folk.
Tipsat av: Annika Einarsson, bibliotekarie

Nio noveller som utspelar sig i ett Västerbotten lite på sidan av, där det är självklart att fånga grodor, packa in dem i en skokartong och ta med sig som födelsedagspresent till stadsbarnet. Eller där en flicka förvandlas till en björn ute på myren.

Där är a Gun vars älskare en Arnt ligger kall i hennes soffa när hon kommer hem från arbetet. Hans moped, en Zündapp, ärvs av barnbarnet Tommy. Kanske ärver Tommy mer än så.
I flera av novellerna är det flickor som har huvudrollerna. I Elljusspåret springer huvudpersonen fort, har ett lätt löpsteg som Fresias pappa säger. Han är som en älg och den knappt nioåriga flickan som ett rådjur.
Där finns en mamma som nålar upp tygprover på de gamla gardinerna för att se vilket tyg som blir vackrast. Men några nya gardiner blir det aldrig.
 
I novellerna finns ett språkligt arv från Sara Lidman och Torgny Lindgren. Där är vattendroppar som ligger som silverpärlor på de gröna tussilagofaten. Eller almyttjen i dikesrenarna. Eller lukterna och surret från myren.
 
Stina Stoor fick Borås Tidnings Debutantpris för denna novellsamling och hon nominerades till Augustpriset 2015.