Gunilla Bergström 2015

bild på gunilla bergström

Författaren, illustratören och bildskaparen bakom Alfons Åberg.

Gunilla Bergström

Gunilla Bergström är författaren, illustratören och bildskaparen bl.a. bakom berättelserna om Alfons Åberg, idag klassiker för miljoner barn i många länder. De 25 titlarna om Alfons trycks ständigt i nya upplagor och varje år lånas det ut nära en miljon Alfons-böcker på biblioteken i Sverige. Gunilla Bergströms böcker är översatta till 30-talet språk, hon har även skrivit rim och berättarböcker, vistexter, libretto för barnmusikal, arbetat med barnteater och tecknad film och mycket mer.
Gunilla säger själv: ”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. För mitt i vardagen finns ju häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor… Livet är en makalös gåta! Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och bli häpna tillsammans”.

”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog!"

Barnens eget Trolldiplom

Ett barnbibliotek ska vara en förtrollad plats för barnen, och ge barn en förtrollning att bära med sig hela livet! Inför invigningen av Barnens eget bibliotek i Stenhamra 2008 inrättades därför hedersutmärkelsen Barnens eget Trolldiplom som sedan dess årligen delas ut till en person som genom sin konstnärliga gärning gör barnens värld förtrollad. Mottagare av Trolldiplomet har varit Georg Riedel (2008), Lennart Hellsing (2009), Stina Wirsén (2010), Barbro Lindgren (2011), Eva Funck (2012), Suzanne Osten (2013) Stig Holm (2014). Trolldiplomet, som är utformat och handritat av konstnären och författaren Stina Wirsén, delas ut på årsdagen för invigningen av Barnens eget bibliotek i Stenhamra.

Foto: Jörn H Moen

Besökarnas kommentarer

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Inga kommentarer lämnade