Det började som en vild tanke...

Lennart Lundblad chef Ekerö Kultur

”Det började som en vild tanke - med alla barnfamiljer som finns här - vad som behövs i Stenhamra är ju ett barnbibliotek, ett eget bibliotek för barnen! När tanken en gång var tänkt så var det väldigt svårt att inte tänka den. Visionen om ett barnens eget bibliotek ville liksom inte liksom släppa. Och det var lätt att skapa entusiasm för visionen – det räckte ofta med att bara säga Barnens Eget Bibliotek i Stenhamra för att få stöd för tanken. Det är märkligt hur mycket kraft det kan finnas i några få ord …!”

Lennart Lundblad, chef för Ekerö Kultur tänker tillbaka på sensommaren 2007, när visionen om barnbiblioteket i Stenhamra föddes. Biblioteksfilialen i Stenhamra hade under många år dragits med ständigt vikande utlåningssiffror, och som nytillträdd chef för verksamheten kändes det angeläget att snabbt finna vägen mot framtiden. Då visionen väl var formulerad så gick det just - snabbt! Redan till årsskiftet var beslutet fattat att starta försöksverksamheten Barnens Eget Bibliotek i Stenhamra. I mars kom projektledaren Linda Spolen på plats och redan 5 april, efter rekordsnabba förberedelser kunde invigningen hållas. Det blev en fest! Massor av barn fanns på plats – förstås, alla bjöds på saft och tårta (och kaffe till dom stora), kulturnämndens ordförande höll högtidstal och Georg Riedels Kvintett framförde ”Trollringen” av Lennart Hellsing. Och en lika rörd som överraskad Georg Riedel fick själv ta emot det första Barnens eget Trolldiplom för att han genom sin musik gör barnens värld förtrollad.

På ettårsdagen, hedrades biblioteket med ett besök av Lennart Hellsing själv, som fick ta emot Trolldiplomet 2009. Och den 11 april 2010, då biblioteket firade sin tvåårsdag fick konstnären, illustratören och författaren Stina Wirsén ta emot Barnens eget Trolldiplom 2010.

Nu har Barnens Eget Bibliotek i Stenhamra har funnits i några år och en relevant fråga är - hur har det gått?
”Man kan utvärdera verksamheten på flera sätt”, säger Lennart. ”Man kan döma efter uppmärksamheten: Barnens Eget Bibliotek i Stenhamra har synts både i rikspress, regionalpress och i TV, och studiebesöken har avlöst varandra. Bibliotekschefer, skolbibliotekarier och barnbibliotekarier från länet och landet har varit här. Man kan titta på siffrorna, och konstatera att utlåningssiffrorna, från att ha varit vikande, nu skjuter kraftigt i höjden. Flera år i rad har ulåningen ökat med en bra bit över tio procent. Det är både glädjande och imponerande, särskilt med tanke på att den allmänna tendensen för landets bibliotek sedan länge är vikande. Men det bästa betyget får vi nog av barnen själva, för har dom väl kommit hit så vill dom inte gå härifrån. Söndag efter söndag, vid stängningsdags – efter ett antal lyckliga timmar på biblioteket, upprepas samma hjärtslitande scener när det är dags att gå:´jag vill inte, jag vill iiiiinte, jag vill vara kvar här!!!´ Detta är nog det bästa betyget vi kan få!” avslutar Lennart Lundblad